Mezinárodní rybářské závody na Svratce

Mezinárodní rybářské závody na Svratce

Již od roku 1967 se na revíru Moravského rybářského svazu, místní organizace Tišnov, konají tradiční Mezinárodní muškařské závody Svratecký lipan, v lovu ryb udicí na umělou mušku. Letos se opět uskuteční v měsíci září a 44. ročník MMZ bude znovu součástí Rybářských slavností organizovaných Městským kulturním střediskem Tišnov.

Dle celorepublikového kalendáře byl tomuto pohárovému závodu přidělen termín na třetí zářijový víkend. Slavnostní zahájení závodu bude v pátek 18. září ve 20.00 hodin na rekreačním středisku na Prudké. Vlastní tříhodinové závody pak proběhnou v sobotu 19. září dopoledne a odpoledne a závěrečná zkrácená dvouhodinová kola v neděli 20. září do 13.30 hodin.

Závodů se zúčastní 20 čtyřčlenných družstev s tím, že vždy chytají dva členové a další dělají rozhodčí soupeřům. Prostor závodu je vytyčen na řece Svratce na dvou sektorech – A a B, od Doubravníku po Borač. Každý závodník má k dispozici min. 50 metrů řeky a závodí se dle platného soutěžního a závodního řádu pro lov ryb udicí – muška 2015. Tento závod je velmi atraktivní i pro diváky, jak rybáře, tak i nerybáře, neboť řeka Svratka je dobře zarybněná, soutěžící to dobře umí, a že se nachytá hodně ryb, garantují vlastní účastníci, mezi kterými je několik mistrů světa, mistrů republiky a účastníků ligových soutěží v této náročné disciplíně. V loňském roce se v celém závodě ulovilo celkem 1 866 pstruhů a lipanů. Však přijďte a uvidíte, nebudete zklamáni.

Dle závodního řádu se chytá na max. tři umělé mušky na návazci s háčky bez protihrotů, aby se ulovené ryby minimálně poranily, ryba se musí podebírat do podběráku s bezuzlovou síťkou takže se rukou vůbec nedotkne, pouze v podběráku se položí na plastové korýtko, ve kterém se změří její délka a šetrně se pustí zpět do řeky. Vyhrává ten rybář nebo družstvo, kteří mají nejvíce nachytaných ryb a nejvyšší součet naměřených délek ryb.

Po sečtení a vyhodnocení celého závodu komisí rozhodčích a bodovací komisí proběhne slavnostní vyhlášení celkových výsledků a hlavně vítězů 44. ročníku MMZ, a to v rámci Rybářských slavností, v 15.30 hodin, které se uskuteční v neděli 20. září v odpoledních hodinách v prostoru u rybníka v Předklášteří.

Přijďte se pobavit, poučit a užít si překrásného prostředí kolem řeky Svratky. A to jak při vlastním závodu, tak i v místě konání Rybářských slavností, kde bude k dispozici bohaté občerstvení, včetně čerstvě připravených chutných ryb. Na tuto nevšední podívanou v překrásném přírodním prostředí zvou organizátoři: sekretariát MRS, o. s., odbor LRU muška MRS, o. s., Městské kulturní středisko Tišnov a MRS MO Tišnov.

Jiří Malásek

Hlavním sponzorem webové verze pro Září 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: