Kudlanka nábožná – nemilosrdný lovec

Kudlanka nábožná – nemilosrdný lovec

Kudlanka je typickým představitelem dravého hmyzu. Vnější vzhled, zbarvení, schopnost vydržet hodiny bez pohybu, to všechno má jeden cíl: být co nejméně nápadná a ulovit kořist. Jakmile se přiblíží na dosah nějaký hmyz, bleskově na něj zaútočí svojí spolehlivou zbraní, dlouhými a obratnými předními končetinami. Kudlanky jsou nenasytní dravci, a když se jim lov nedaří, vrhnou se bez rozpaků i na své příbuzné. V případě, že je ohrožena, zaujme zvláštní, výhružný postoj, při kterém roztáhne křídla a hlasitě jimi chřestí.

O samičkách kudlanek se ví, že občas požírají své partnery. Stává se, že samičky začnou jíst samečky už během páření nebo těsně po něm. Z pohledu samičky to není žádný akt krutosti, ale nutnost získat od samečka jeho bílkoviny, potřebné ke tvorbě vajíček. Menší sameček se proto snaží ihned po aktu samičce rychle uniknout. Nakladená vajíčka jsou uložena v tuhém pouzdře, ve kterém přečkají zimu a snesou mráz –15 až –18 °C. Vylíhlé larvy kudlanek se podobají dospělcům, ale liší se velikostí a chybějí jim křídla.

Od samého počátku života jsou dravé jako jejich rodiče. Nejprve se živí jen mšicemi a až později si troufnou na větší hmyz. Je známo přibližně 2 000 druhů kudlanek, které obývají nejčastěji tropické a subtropické oblasti. V posledních létech se kudlanky díky oteplování planety intenzívně rozšiřují směrem na sever.

Bohumil Kabeš

Hlavním sponzorem webové verze pro Září 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: