Farma divizního Blanska – AFK Tišnov

Farma divizního Blanska – AFK Tišnov

Fotbalová asociace ČR zavedla od roku 2011 tzv. projekt Farma. Ten umožňoval profesionálním klubům (I. a II. liga) zřídit si po vzájemné dohodě z klubů hrajících třetí ligu a divizi svou farmu. Celky I. a II. ligy mohly díky tomu na libovolný zápas farmářského klubu vyslat dva hráče ze své jedenáctičlenné soupisky – tu zasílá každý klub před sezonou na FAČR. Z vysílajícího klubu (I. a II. liga) do přijímacího (farma) je pohyb hráčů mimo soupisku neomezený, žádné podmínky zde nejsou. Naopak, hráči registrovaní na farmě nemohou posílit klub vysílající bez řádného hostování či přestupu. Další ustanovení sděluje, že hráč vysílajícího klubu nesmí nastoupit za B tým přijímacího klubu.

Záměrem projektu Farma byla snaha o větší vytížení hráčů vysílajících klubů, pro amatérské zápasy zase větší herní kvalita a pro diváky atraktivita – uvidí kvalitní hráče z ligových sfér – a to všechno přinese i větší návštěvnost fanoušků. Protože se tento projekt, až na drobné výhrady, nakonec uvedl, naznalo vedení FAČR, že ho od 10. 7. 2014 rozšíří. Z klubů krajských soutěží se mohou stát farmy celkům III. ligy a divizí. Tím jsme se dostali až k diviznímu Blansku, jehož farmářským klubem se stal Bořitov.

Ten ale letos ukončil svou fotbalovou dráhu v krajské soutěži – I. A třída. Vzhledem k dosavadním nadstandardním vztahům mezi FK Blansko a AFK Tišnov se podařilo zrealizovat funkcionářům obou celků výše uvedený projekt pro ročník 2015/16. A tak se stalo, co se asi ani ve snu žádnému tišnovskému fandovi nikdy nezdálo, že na Ostrovci nastoupí v dresu AFK Tišnov fotbalová legenda se vším všudy – Petr Švancara. Není farma jako farma, ale ta fotbalová má jistě něco do sebe. AFK Tišnov okusí novou formu spolupráce s celkem hrajícím moravskou divizi sk. D. Nové tišnovské farmě lze už jen popřát úspěšné výsledky sportovního hospodaření v tomto soutěžním ročníku I. A třídy, který se po osmi letech těžkých bojů vrátil tam, kde měl už dávno být!

Jaromír Pacek

Hlavním sponzorem webové verze pro Září 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: