Filmař a malíř Karel Vachek s rodinou vystavuje v rodném Tišnově

Filmař a malíř Karel Vachek s rodinou vystavuje v rodném Tišnově

Vyřezávané dřevěné dýmky, akvarely, fotografie i promítaný film a raná počítačová instalace. To všechno je k vidění od 19. září do 1. listopadu v Galerii Jamborův dům. Autor není tentokrát jeden, ale je to celá umělecká rodina Vachkových. Karel Vachek starší dorazil na vernisáž v Jamborově s půlhodinovým předstihem. Zdravil se s přáteli a známými, čekal na příchod zbytku rodiny. Vachek v Tišnově není neznámý, v roce 1940 se tu narodil a spolu se svými dvěma sourozenci vyrůstal na rohu náměstí Míru a Komenského v hotelu Květnice, který provozovali jeho rodiče. V současné době se věnuje filmování, malířství i spisovatelství. Působí také jako vedoucí katedry dokumentární tvorby FAMU.

Celý život ale neprožil v rodné zemi, v polovině 70. let emigroval přes Francii do Ameriky. Nyní připravuje nový film, stále učí a každý rok vyřezává jednu dřevěnou dýmku. „Vánoce jsou pro mě doba, kdy mám najednou čtyři týdny ze školy volno a nemám co dělat. Nachystáte dárky, stromeček, uvaříte a co máte dělat? A tak každé Vánoce dělám fajfku, nemám soustruh, proto dřevo perforuju a provrtávám vrtačkou,“ okomentoval řezbářství Vachek. Výstava se ovšem netýká jenom Karla Vachka staršího.

Zastoupena je na ní také jeho nedávno zesnulá manželka Dagmar, sourozenci Ludmila a Petr, syn Karel a jeho manželka Denise a vnučka Karla Vachka staršího Sophie Leonor, která se narodila v roce 2007 a má na výstavě svůj dětský obrázek. Svoje sourozence považuje Karel Vachek za velmi precizní a jejich tvorby si váží, jak poznamenal: „Bratr v životě prodal jediný obraz. Jenže pak jsme dali ty peníze dohromady a odnesli jsme je kupci zpátky a obraz jsme si vzali. Nebo se k nám přišli podívat na obrazy dva čelní teoretici umění, ale shodli se, že to není žádná produkce, když se jeden obraz vyrábí třeba tři roky. Se sestrou je to podobné, ona taky dělá akvarel několik let.

Všechno prostě musí být v pořádku, nic jiného není důležité.“ Výstavu doplnilo ve čtvrtek 24. září promítání Vachkova filmu Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid, které se konalo za účasti autora. „Karlovu osobnost bych shledala jako komplexní až renesanční postavu. Jeho práce jsou navzájem propojené, kdyby nebyl Karel Vachek režisérem, nemohl by být ani básníkem nebo scenáristou či pedagogem,“ shrnula Vachkovu tvorbu vedoucí galerie Marta Fišerová.

Eva Nováčková

Hlavním sponzorem webové verze pro Listopad 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: