Cestování v létě? To je peklo, říkají členové kapely Buty

Cestování v létě? To je peklo, říkají členové kapely Buty

Letošní hvězdou Svatováclavských hodů byli ostravští Buty. Skupina vznikla v roce 1986 a kromě zpěváka Radka Pastrňáka ji založil i bubeník a její současný manažer Richard Kroczek. Ten a klávesista Milan Nytra pro Tišnovské noviny například zhodnotili, jak se jim vydařilo letošní léto.

Jaká byla cesta do Tišnova, co obvykle děláte v autě? Vykládáte si, nebo se spíš hádáte? 
Milan Nytra (MN): To i to. Dohadujeme se a řešíme i politiku, taky v autě spíme.
Richard Kroczek (RK): A často i nadáváme hlavně na ty naše krásné cesty, jak je ta naše republika rozbombardovaná.
MN: Tentokrát jsem řídil do Tišnova já a musím říct, že cesta ze Svitav přes Býkovice je úplně pekelná a je s podivem, že se jde letos v létě pohybovat po krajině. Myslím si, že cestáři nám přichystali moc pěkné věci. Asi musí prostavět investiční náklady, a tak se do toho všichni pustili a to je na objížďkách samozřejmě znát. Ale dorazili jsme do Tišnova, takže jsme v klidu a to je vždycky hlavní. Dostat se na místo a splnit úkol.

Jezdíte rádi na jižní Moravu, jaký k ní máte vztah? 
MN: Já jsem se už v pětadvaceti letech přestěhoval do Brna, takže jsem v podstatě naturalizovaný Brňák. Tento kraj považuji za svůj domov. Třeba nedaleká Lomnice je nádherná.
RK: Jezdíš tady na kole.
MN: Ano, jezdím tady na kole třeba přes Drásov. Častěji jezdím na jihozápad, sem zabrousím méně, ale je to tady moc pěkné. Jak jste strávili léto, jezdili jste hodně po festivalech, nebo jste chystali nové CD?
RK: Od května až doteď pořád hrajeme, nemáme vůbec volno. Všechny pátky, soboty, někdy i neděle a občas hrajeme i dva koncerty denně. Léto jsme vlastně strávili na jevišti a ve velmi vyhřátém autě, protože nesmíme používat klimatizaci. Když byla obrovská vedra, tak jsme přijeli a stačilo jenom posypat grilovacím kořením a mohl nás někdo sníst. Opravdu bylo velké vedro.

Co vás do konce roku čeká nejzajímavějšího? 
MN: Bude to výroční koncert k dvaceti letům od úmrtí slovenského hudebníka Deža Ursinyho. Připravujeme čtyři kusy z jeho tvorby, které představíme na velké akci v Bratislavě. Na to se moc těšíme. Byl to svým způsobem guru stylu, který máme rádi. Radek (Pastrňák) s Richardem hráli na jeho posledních deskách.
RK: Já se osobně těším na klubové koncerty, kde hrajeme i jiný repertoár než na letních akcích. Budeme hrát i v Bratislavě, Košicích, ani to nevím zpaměti.

Eva Nováčková, Jiří Slanina

Hlavním sponzorem webové verze pro Listopad 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: