Návštěva útulku v Prosatíně a Křoví

Návštěva útulku v Prosatíně a Křoví

Na naší škole je již zavedenou tradicí, že každý rok pořádáme výlet pro děti, které se během roku zapojují do sběrů pořádaných školou. I letošní výlet byl pro ně velkým zážitkem. Jeli jsme se podívat, jak to vypadá v útulku pro opuštěná a týraná zvířátka. Ten se nachází v Prosatíně a Křoví, což je nedaleko Velké Bíteše. My jsme nejprve navštívili jednu část útulku v Prosatíně, kde je k vidění spousta zvířat hospodářských, ale i pejsci a kočičky. Nejprve nás přivítaly kozy, které se procházely před statkem.

Děti jim hned dávaly suché pečivo a kozy je s velkou chutí kousaly. Hned se nás ujaly dvě slečny, které v útulku pracují, a provedly nás celým statkem. Mohli jsme si prohlédnout ovce, koně, krávy, prasátka, slepice a už zmiňované opuštěné pejsky a kočičky. Se všemi zvířátky se děti pomazlily. Velikým zážitkem pro mnohé bylo venčení pejsků, jízda na koni a projížďka bryčkou taženou koňmi. Děti si také mohly vyzkoušet ruční dojení krávy a poté si nadojené mléko ochutnat. Zjistily, že takovéto mléko má úplně jinou barvu i chuť než to v krabici z obchodu.

Poslechli jsme si kruté osudy některých zvířátek, které jejich majitelé týrali nebo se jich vzdali, či je dokonce vyhodili. Druhou částí výletu byl útulek v Křoví, kde bydlí pouze psí obyvatelé. Paní majitelka jich má několik desítek. Zároveň zde provozuje psí školku a psí hotel. Ten slouží pro rodiny, které odjíždí např. na dovolenou a nemají hlídání pro své miláčky. O psy se zde postarají po dobu jejich nepřítomnosti.

Každý den paní majitelka pejsky z Brna přiveze, stará se o ně, venčí je a večer zase odveze zpět do Brna k jejich páníčkům. Psí hotel a školka jsou sice placená služba, ale tímto způsobem získávají finance na chod útulku, který stojí nemalé peníze.

Jana Křížová a Lenka Dufková

Hlavním sponzorem webové verze pro Listopad 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: