Betlémy v Tišnově

Betlémy v Tišnově

I když je tato doba nesmírně složitá a pro všechny pořadatele kulturních akcí náročná, tak spolek Art Periscope se stále snaží pořádat pro naše spoluobčany něco pro radost a umožnit jim se vánočně naladit.

Po výstavě betlémů v OÚ Předklášteří, která se konala za finančního přispění města Tišnov, to bude předvánoční akce v tišnovském Penzionu. Členové spolku zde připraví v jídelně výstavu betlémů ze sbírky manželů Jílkových, kterou doplní svými výrobky šikovné ručičky z kroužku Inspira pod vedením Jarky Ondrové. Snažíme se přiblížit Vánoce co nejvíce těmto obyvatelům penzionu, protože nemají možnost se na jakoukoliv akci mimo své obydlí vydat. Výstava, která potrvá od 14. do 22. 12., vznikla z iniciativy současné kulturní pracovnice penzionu paní Markéty Fišové.

Po loňské velice úspěšné vánoční výstavě v tišnovských výkladech obchodů a institucí, kterou jsme uskutečnili ve spolupráci s MěKS Tišnov, jsme se na podobnou akci letos nedomluvili. A tak jsme se rozhodli udělat ve vlastní režii druhý ročník výstavy: bude o něco menší, ale věřím, že si zase své příznivce a fanoušky najde. Název má „Procházka po betlémech“ v termínu od 20. 12. do 6. 1. a bude mít sedm zastavení (viz mapka trasy). První bude u předzahrádky na ulici Na Honech 1769, kde pod nasvíceným stříbrným smrkem bude vystavena svatá rodina v životní velikosti od řezbáře Pavla Maška z Velké Bíteše. Jako zastavení číslo dva lze využít výlohu prodejny Ametyst u Brdičků na ulici Dvořákova a třetí bude v koupelnovém studiu Baumat na ulici Brněnská. Zde uvidíme figurkový betlém od Jany Svobodové z Drásova a překližkové betlémy od Luboše Plachého z Molenburku. Čtvrtá expozice bude také na ulici Brněnská ve výloze knihkupectví u Rašků, kde vystavíme deskové betlémy od řezbáře Jana Čončky z Hlubočce u Opavy. Potom se vydáme kolem kostela k výloze autoservisu Peugeot. Tam uvidíme keramický velký betlém od Ladislava Zápařky z Herálce, který obsahuje 135 figurek. Dále budeme pokračovat přes náměstí k řeznictví U Bártů, kde bude pohádkový betlém od Václava Vaňka ze Záluží, a procházku zakončíme před vchodem do ZŠ 28. října, kde bude vystaven Tišnovský betlém od členů spolku Art Periscope.

Pro zdatnější návštěvníky „Procházky za betlémy“ doporučuji ještě navštívit restauraci Na Skleníku, kde budou ve výloze vystaveny dřevěné figurkové betlémy, anebo se vydat do Předklášteří na náměstíčko před OÚ a tam si prohlédnout dřevěný betlém od řezbáře Zdeňka Farského z Náchoda (viz foto Martina Jůzy z Předklášteří). Vycházku můžete zakončit prohlídkou zajímavého betlému v restauraci Vorkloster v Klášterním pivovaru.

Všechny uvedené výlohy budou nasvíceny v době od 16 do 22 hodin, a protože nám tuto akci nemůže s určitostí nikdo zakázat, tak věřím, že bude opět úspěšná.

Přeji Vám všem, abyste se touto vánoční atmosférou „nakazili“ a zapomněli na chvíli na své problémy a starosti dnešní doby. Přeji Vám pevné zdraví, hodně štěstí v osobním životě a lepší rok 2022. Zachovejte nám přízeň!

Za spolek Art Periscope Zdeněk Jílek (www.artperiscope.cz).

Zdeněk Jílek

Další článek:
Předchozí článek: