Letní výstavy v Železném

Letní výstavy v Železném

Stejně jako v minulých létech uskuteční se i během letošních prázdnin v prostorách kulturního domu v Železném dvě výtvarné výstavy. První z nich má název Josef Jambor (1887–1964) a jeho výtvarní souputníci Tišnovska a potrvá od 9. do 31. července 2022.

Vernisáž je na programu v sobotu 9. 7. od 17 hodin, výstavu zahájí starosta obce Radomír Pavlíček a o jednotlivých autorech pohovoří František Vejpustek. Nebude chybět ani hudební program, o který se postará saxofonista Antonín Paravan. Součástí vernisáže bude též představení literárního slovníku Miroslava Pavlíka Od Veveří k Pernštejnu; uvede jej doc. PhDr. Jaromír Kubíček, CSc., emeritní ředitel Moravské zemské knihovny v Brně.

Necelý týden po skončení první výstavy bude sál kulturního domu vyhrazen již tradičnímu setkání výtvarníků České republiky Výtvarné léto v Železném, které se letos dočká již svého XXII. ročníku. Počínaje vernisáží s kulturním programem (sobota 6. 8. od 17 hodin) potrvá výstava do 28. srpna a představí se na ní na 70 výtvarných umělců z celé republiky. K vidění budou obrazy, plastiky, grafiky, keramika, fotografie, díla z oblasti uměleckého kovářství a další artefakty.

Obě výstavy budou v uvedených termínech ke zhlédnutí každý den v týdnu kromě pondělí, a to vždy mezi 14. a 17. hodinou odpolední. Poděkování za podporu akcí náleží sponzorům, jimiž jsou firmy HPV, Univers, Mertastav, Emkor, Stavitel Nejez, Vitar, Microtex, Kvasar a Pivovar Květnice.

Miroslav Pavlík, Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: