Tuleni – všímavý kurz o emocích

Tuleni – všímavý kurz o emocích

Ze Studánky se letos v pondělí večer často ozývalo šumění vln, zpěv velryb a cvakání delfínů. Scházeli se tu Tuleni – skupina deseti rodičů s dětmi od 3 do 6 let, kteří se vždy na hodinu a půl společně ponořili do oceánských vod, kde zkoumali nejen hlubiny podmořského světa, ale také hlubiny svého nitra.

Program byl postavený na konceptu mindfulness (česky všímavost), který nás učí uvědomovat si se záměrem, co se právě teď děje uvnitř i kolem nás. Co vnímáme smysly, jak vnímáme své tělo, jaké nás napadají myšlenky. Důležitou součástí je poznávání a pozorování vlastních emocí, které jsou takovou branou do našeho vnitřního světa, který může být hlavně pro malé děti velmi zmatený a těžce uchopitelný.

Naštěstí jsme měli našeho průvodce, velkého plyšového tuleně Tima, který nás tímto světem provázel a na každém setkání nás seznámil s nějakým svým kamarádem. A tak jsme postupně potkali šťastného delfína, rozzuřeného žraloka, vystrašenou želvu, smutnou velrybu, žárlivého mořského koníka, plachou chobotnici a hrdou medúzu. Každé zvíře nám o sobě povědělo něco zajímavého, zahrálo si s námi zábavnou hru a představilo nám nějaký pocit. My jsme potom přemýšleli nad tím, jak se daný pocit projevuje v našem těle a k čemu nám vlastně slouží.

Učili jsme se jednoduchá cvičení a techniky, jak s daným pocitem pracovat. Protáhli jsme se u dětské jógy inspirované podmořskými zvířaty. Zkoušeli jsme si také různá dechová cvičení, meditace a relaxace, které nám pomáhají zklidnit naši mysl i tělo. Spoustu času jsme také věnovali společnému hraní, blbnutí a užívání, které jsou skvělým prostředkem k uvolnění vzteku a napětí i posilování vzájemného vztahu mezi dětmi a rodiči. A nesměla samozřejmě chybět nejoblíbenější činnost všech tuleňů – tulení!

Na konci každého setkání jsme zhasli světlo a na strop promítli podmořskou hladinu, děti se stulily s rodiči pod deku a užívali jsme si chvíle klidu a blízkosti při poslechu pohádky. Někdy jsme si stihli i něco vyrobit – třeba lapač vděčnosti, krabičku na strach nebo bednu na křik. Z každé hodiny si děti i rodiče odnesli antistresové omalovánky a spoustu materiálů a tipů, jak pracovat s probíranou emocí.
Ve druhém, jarním kurzu jsme potom zavítali do polárních krajin, kde nás tuleň Tim seznámil se zvířaty žijícími v ledových oceánech – s tučňákem, kosatkou, běluhou, mrožem, ledním medvědem a narvalem. Kromě základních emocí jsme si s nimi povídali i o vděčnosti, laskavosti, jedinečnosti a duševním zdraví.

Příští školní rok budeme opět otevírat oba kurzy Tuleňů – mořský svět (na podzim) a polární krajiny (na jaře). Přihlašování bude možné měsíc předem prostřednictvím rezervačního systému na www.studanka-tisnov.cz. Setkání budou probíhat opět v pondělí večer od 16.30 hod. a my už se teď těšíme na nové tulení rodiny!

Kateřina Žalčíková

Další článek:
Předchozí článek: