Fortika není jen škola, je to životní styl

Fortika není jen škola, je to životní styl

Po dlouhém lockdownu a ještě delší online výuce se naši žáci letos v září vrátili do školních lavic. Pro mnohé příjemná změna. Kdo by z nich někdy řekl, že se budou těšit zpět. A nejen do školy.

Díky našemu zaměření se opět mohli vydat vstříc cestování, poznávání krás naší vlasti, mohli se přihlásit a s úspěchem absolvovat barmanský kurz určený pro druhé ročníky i cukrářský kurz. Mohli opět nastoupit na praxe v brněnských hotelích, restauracích v okolí, v cestovních kancelářích a dalších místech, kde si prohloubí teoretické i praktické dovednosti. Naše státní škola Fortika v Lomnici – zaměření na obor cestovní ruch a hotelnictví.

Co si pod těmito slovy ale představit? Cestování, cestovní kanceláře, infocentra, průvodcovství? Ano. Gastronomie, restaurace, hotely, rauty, catering? Ano. Ale je toho mnohem, mnohem víc. Školu nedělá jen budova. Nedělá ji jen studijní obor. Školu také spoluvytváří její studenti, učitelé a  zaměstnanci. A prostředí, kde se nachází. A snaha. Touha chtít něčeho dosáhnout. Naučit se. Mít možnost se neustále zdokonalovat formou
kurzů, přednášek, výjezdů za poznáním. A toho všeho, pokud má žák zájem, škola v každém ročníku nabízí hodně. Stačí se přihlásit a vybrat si z bohaté nabídky. A podle toho, na co se zaměřit ve studiu. Na cestovní ruch? Na gastronomii? Na hotelnictví? Stačí přivřít oči a představit si, co by nás bavilo, co chtít od života, kde se vidíme za pět, za deset let.

Ani tisíce slov nenahradí zkušenost a zážitky. A žádný článek nám nepoví, zda se žákům na škole líbí. Stačí se jich ale zeptat. Nebo se podívat na školní FB @fortika.lomnice a přesvědčit se díky komentářům a příspěvkům.

Jaký je to pocit, když se vám povede cukrářský výrobek? Nebo studená kuchyně? Uvařit opravdu dobré jídlo? Vyznat se ve víně, v tajemství kávy?  Nachystat raut pro firmu? Účastnit se celostátních soutěží? To zahřeje u srdce. A co tak sbalit batoh, sednout do rychlíku, autobusu a vydat se za poznáním?

Praha a její historický odkaz. Kokořínsko a královské hrady. Majestátní Karlštejn. Za brněnskými zákoutími. Do Vídně. Do Paříže. A co třeba jižní Francie a Azurové pobřeží? A jestli toho není dost, máme další možnosti – zahraniční praxe v přímořských letoviscích. Práce spojená s poznáním, zdokonalením v oboru i v jazycích.

Možností, které škola nabízí, je opravdu hodně. Stačí si jen vybrat. Kdo má zájem, může. Kdo chce, v průběhu studia získá certifikáty s mezinárodní platností. A pokud byste chtěli naši školu vidět? Stačí nás navštívit. Jste vždy velmi vítaní. I z pohodlí domova. Video na našich stránkách www.fortika.cz vás provede a ukáže vám ji.

Jiří Prášek, SOŠ Fortika

Další článek:
Předchozí článek: