Tenisové soutěže a úspěchy

Tenisové soutěže a úspěchy

Babytenisté Tišnova na 7. místě v kraji
Tišnovské družstvo babytenisu (8–9 let) hrálo v letošní sezóně nejvyšší soutěž JmTS. V lize si tým vedl výborně a umístil se na perfektním 4. místě za kluby TK Agrofert Prostějov a týmy TC-ŽLTC BRNO A a B. Toto umístění zaručovalo nejen postup na krajské finále mezi nejlepších dvanáct družstev v kraji, ale i určitou výhodu v nasazení. Dlouhodobé soutěže se účastnilo celkem 49 družstev, takže postup mezi dvanáctku nejlepších byl pro tým z Tišnova velkým úspěchem.

Krajské finále se odehrálo o víkendu 4.–5. 9. 2021 na dvorcích tenisového areálu ŽLTC BRNO. Předkolo, které tvořilo osm týmů, se odehrálo v sobotu.  Tišnov, jako nasazený tým, nastoupil až v neděli proti týmu TC-ŽLTC Brno D. Ve velice vyrovnaných zápasech se štěstí bohužel přiklonilo na stranu soupeře a po dvouhrách byl stav 2/2. Tišnovu se však nepodařilo zvítězit ani v jedné čtyřhře a po prohře 2/4 tedy nepostoupil do hry o 1.–4. místo. Dalším soupeřem byl tým z Břeclavi. Ani v tomto zápase tišnovské čtyřhry nevyšly a po porážce 2/4 šlo družstvo do bojů o 7.–8. místo.

Tišnovský tým babytenistů celou sezónu nastupoval v sestavě Charlotte Musilová, Emily Bukalová, Daniel Sláma a Vojtěch Tobiasz pod vedením kapitánky a trenérky Kamily Prudké. Všichni tito hráči nastupovali v loňském roce v týmu minitenisu, který skončil druhý v kraji. Babytenis tedy budou hrát všichni i v příštím roce. Všichni hráči jsou velcí bojovníci, což ukázali i v posledním zápase proti týmu ze Slovácka, kde po dvouhrách Tišnov prohrával 1/3. Konečně se ale zadařilo ve čtyřhrách a na skóre gemů Tišnov zvítězil. Tým si tak odvezl pohár za 7. místo.

Pro Tišnov a tenisový klub je to další velký úspěch a další výsledek každodenní práce s mládeží. Poděkování patří všem trenérům, kteří se dětem věnují, a také rodičům za jejich obětavost.

Tenisový WIL SON CUP třídy „A“
I v letošním roce byl poslední prázdninovou akcí v areálu na Ostrovci turnaj mladších žákyň kategorie „A“. Po úspěšném pořadatelství v roce 2020 dostal tenisový klub opět šanci hostit takto významnou akci, kterých je během letní sezóny pouze pět v celé ČR. Turnaj začal v pátek 27. 8. kvalifikací pro 32 hráček, ze které osm postupovalo do hlavní soutěže. První den vůbec nepřálo počasí a čtyřikrát se musel program přerušit a upravovaly se kurty. Přesto se kvalifikaci podařilo odehrát a ve večerních hodinách proběhlo losování hlavní soutěže.

V sobotu ráno začal plně obsazený turnaj, na který se sjela špička mladších žákyň z celé republiky. V 9.00 odstartovalo předkolo dvouhry 16 zápasy a následovalo dalších 16 zápasů prvního kola. Poté došlo na předkolo čtyřhry, které se ve dvou případech nestihlo dohrát z důvodu tmy, protože díky 27 nahlášeným párům jsme museli soutěž rozšířit.

Druhý hrací den bylo na programu jedno kolo dvouhry a dvě kola čtyřhry. Tentokrát zbyl tedy čas i na doplňkovou soutěž „ČÁRA“, kdy se od sítě snažíte tenisákem trefit co nejblíže k základní čáře. Zapojily se nejen hráčky, ale také rodiče a byla výborná atmosféra. Osmifinále dvouhry už nabídlo velice pěkné zápasy, přičemž v jednom z nich měl tišnovský klub zastoupení. Terezka Hrdličková však nestačila na trpělivě hrající Kateřinu Zajíčkovou (TK Sparta Praha) a podlehla jí 6/4, 6/2. V pondělí se hrálo nejprve čtvrtfinále dvouhry. Mezi nejlepší zápasy patřilo utkání Christiny Dostálové (TK Agrofert Prostějov) a Kristýny Ďulíkové (Severočeská Tenisová). Kristýna vybojovala vítězství výsledkem 6/4, 6/3. V semifinále opět odehrála nejdelší zápas Kristýna Ďulíková, která ve třech setech 6/3, 3/6 a 6/2 porazila druhou nasazenou hráčku Karolínu Ječmínkovou (TK Sparta Praha).

Výborné výkony na turnaji předvedla Jana Kovačková (TK Sparta Praha), která bude mladší žačkou ještě v příštím roce a bude jí pravděpodobně patřit první místo na žebříčku ČR. V semifinále však nestačila na pozdější vítězku turnaje.

Zvláštní pozornost si v turnaji zaslouží Sofie Hettlerová (TK Sparta Praha), která při cestě do finále ztratila pouhých deset gemů. Její stoprocentní nasazení jen potvrdilo, že se právem stala přebornicí ČR v Mostě. Sofie nezaváhala ani v úterním finále a porazila Kristýnu Ďulíkovou 6/2, 6/1.
V soutěži čtyřhry zvítězila dvojice Kovačková, Ječmínková nad Hettlerovou a Glorií Levinsky (TK Agrofert Prostějov) 6/3, 6/2.

Pořadatelé v letošním roce opět svoji úlohu zvládli na výbornou a budou se snažit o pořádání turnaje i v příštím roce. Turnaj třídy „A“ je pro náš klub svátek a za podporu významné akce děkujeme městu Tišnov, Jihomoravskému tenisovému svazu, ČTS a společnostem Vitar, Chupa Chups, Tišnovská rychta, Bylobylibo.

Zdeněk Kunický

Další článek:
Předchozí článek: