Milada Kollárová: Staré hračky a jejich příběhy

Milada Kollárová: Staré hračky a jejich příběhy

V poslední době vychází celá řada knih, z nichž většina mnoho čtenářů neosloví. Ale vyšla také jedna mimořádná publikace, která stojí za pozornost. Milada Kollárová napsala a vydala zajímavou knihu Staré hračky a jejich příběhy.

Autorka je nejen významná výtvarnice, ale také nadšená sběratelka starých hraček. Její malířská tvorba je spjata s naším regionem, protože často pobývá ve své chalupě v Železném, kde čerpá náměty z přírody. Každoročně prezentuje své práce na letních výstavách v Železném.

Kniha je nejen zajímavě napsaná, ale i poutavě čtivá. Uveďme alespoň názvy některých kapitol. Např. Příběhy hraček z mé sbírky, Pejsci, Medvídci, Koníci, Kočárky, Loutková divadla, Pohyblivé hračky aj. Určitě všechny zaujme kapitola nazvaná Ze Šerkovic do Pardubic, a nakonec do Brna. Kniha o 256 stranách je doplněna desítkami barevných fotografií starých hraček z její sbírky. Nejen textová část, ale také fotografie potěší pamětníky, kterým staré hračky připomenou jejich mládí.

Knihu, která vznikla mimo jiné také v Železném, vydala Milada Kollárová vlastním nákladem. I když vyšla nákladem malým a neměla žádnou publicitu, je o ni mimořádný zájem. A pro čtenáře dobrá zpráva. Knihu lze zakoupit nejen v Tišnově v knihkupectví paní Raškové, ale především na letních výstavách v Železném. Tak si určitě udělejte výlet do bezstarostného dětství, obklopeného těmi nejkrásnějšími a nejmilejšími hračkami, které nás provázely od prvních krůčků.

Miroslav Pavlík

Další článek:
Předchozí článek: