Evropský týden mobility, 2. ročník

Evropský týden mobility, 2. ročník

Po loňském úspěšném prvním ročníku Evropského týdne mobility naváže město Tišnov jeho druhým pokračováním. Evropský týden mobility (ETM) je celoevropská akce konající se vždy od 16. do 22. září (nejen) po celé Evropě a jejím cílem je podpora udržitelné městské mobility. Ta zahrnuje především pěší chůzi, jízdu na kole, bruslích, koloběžkách, přepravu hromadnou dopravou, elektromobilitu a další. Zároveň se tato akce snaží poukázat na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a inspirovat k možným řešením. Slogan letošního ETM „Cestovat zdravě = cestovat udržitelně“ by měl připomenout, že udržitelné způsoby pohybu po městě jsou zároveň i zdravé a přináší mnohé výhody pro naše tělesné a duševní zdraví.

I letos se tak můžete s celou rodinou především během víkendu 18.–19. září připojit k několika zajímavým akcím. V sobotu proběhne již 5. ročník orientačního závodu na horských kolech Bludný kruh. Vedle „velkého“ závodu dvojic na více jak 60 km bude (jako obvykle) připraven i menší rodinný okruh. Komu nesedí jízda na kole a po městě a jeho okolí se rád pohybuje pěšky, tomu jistě přijde vhod sobotní procházka s kunsthistoričkou Podhoráckého muzea paní Hanou Fadingerovou. Ta nám v programu nazvaném „Tišnovem za moderní a současnou architekturou aneb od Fuchse po Rusína a Wahlu“ představí především budovu městské spořitelny a dále také kvalitní současnou architekturu. Nedělním lákadlem pak bude odpolední cyklistický závod „Pumpni čas“, který proběhne pod hlavičkou Inspira na pumptrackové dráze. Přichystán bude štafetový závod pro rodinné dvojice či nerodinné trojice závodníků. V rámci této akce proběhne vyhlášení vítězů Tišnovské cyklovýzvy.

Podrobnější informace o jednotlivých akcích najdete na stránkách https://www.facebook.com/mobilitatisnov nebo vám budou doručeny mobilním rozhlasem.

Ondřej Kroutil

Další článek:
Předchozí článek: