Malá encyklopedie Tišnovska – OSOBNOSTI

Malá encyklopedie Tišnovska – OSOBNOSTI

OSOBNOSTI 

ODBOJ

Božena Škrabálková
* 12. 1. 1923, Modřice u Brna
† 10. 4. 1945, Mauthausen

Účastnice protinacistického odboje. Při svém zaměstnání na tišnovském pracovním úřadě zajišťovala falešné pracovní knížky aktivním odbojářům, zejména členům partyzánské jednotky na Skaličce, s nimiž byla v pravidelném kontaktu. V únoru 1945 byla zatčena a o dva měsíce později popravena.

Boženina maminka se narodila v Předklášteří, tatínek pocházel z Vysokého nad Jizerou. Jako chemik se zaměřením na provoz cukrovarů měnil místo podle potřeby zaměstnavatele. V rodných Modřicích Boženka navštěvovala mateřskou školu, později se s rodinou odstěhovala do Oslavan, kde absolvovala první tři ročníky obecné školy. Po zrušení tamního cukrovaru Škrabálkovi přesídlili v roce 1931 do města Enns, kde se tatínek stal správcem jednoho z největších cukrovarů v Rakousku. Zde Boženka dokončila obecnou školu a po nich vystudovala gymnázium v Linci. V roce 1941 se celá rodina vrátila zpět na Tišnovsko a usadila se v Lomničce.

Po návratu chtěla Boženka uzavřít studium i maturitou na českém gymnáziu, ale ministerstvo jí to neumožnilo. Pracovala na městském, okresním
a od roku 1943 na pracovním úřadě. Bratranec Miroš Habrovec, později zastřelený na útěku před zatčením, ji přivedl k odbojové činnosti: využívala své profese k obstarávání falešných pracovních knížek, především pro uprchlíky z totálního nasazení patřící k partyzánské skupině ve Skaličce, kterou navíc pomáhala zásobovat potravinami.

V lednu 1945 se o ni začalo zajímat gestapo, na což chtěla reagovat odjezdem do severních Čech. Svůj záměr nestihla uskutečnit. 23. 2. byla zatčena, vězněna v Brně na Cejlu a poté s dalšími vězni odeslána vlakem do koncentračního tábora v Mauthausenu. Zde byli brzy po svém příjezdu 10. 4. 1945 dopoledne téměř všichni pasažéři zmíněného vlaku včetně Boženky popraveni.

V roce 1946 byl vydán spisek Jaroslava Lisického „Památce Boženky Škrabálkové“. O rok později jí byl in memoriam udělen Československý válečný kříž 1939 a na Riegrově ulici byl 8. 6. 1947 umístěn pomník „Božence Škrabálkové a jejím družkám“, dílo sochaře Julia Pelikána. Její osudy zpracovala německá spisovatelka Herma Kennel v knize „Die Welt im Frühling verlassen“ (2008, česky vyšla v překladu Jaroslava Haidlera pod názvem „Je smutné opouštět svět na jaře“ roku 2015).

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: