Zahradníkův rok – květen

Zahradníkův rok – květen

Okna, balkóny a chodby

Milá čtenářko, milý čtenáři, je květen, příroda mne inspiruje k osazování mobiliářů do oken, na balkón i chodbu.

Jejich výběr jsme spolu probírali minulý měsíc, a tak věřím, že nejsem sama, kdo je má již připravené.

Pro úspěšné pěstování v mobiliářích je nejprve potřeba připravit příjemné místo pro rostliny. Ideální je vytvořit dvě vrstvy uvnitř nádoby. Dole, u dna, drenáž, nahoře substrát.

Pro drenáž, vrstvu tři až deset cm vysokou podle výšky mobiliáře, se nejlépe hodí keramzit, kamínky, štěrk, cokoliv, co má hrubší strukturu než substrát. Zajišťuje zvýšenou propustnost pro vzduch a vodu. Tím reguluje vlhkost. Substrát volím podle toho, čím budu vybraný mobiliář osazovat.

První dám zevnitř do kuchyňského okna s bylinkami. Další mi budou zdobit balkón a jeden bude rozsvěcet chodbu. Pro zelené koření se mi výborně hodí keramický, obdélníkový mobiliář se dvěma odtokovými otvory, podmiskou, vysoký asi patnáct centimetrů. Na tři centimetry drenáže si nasypu bylinkový substrát tak, abych do něj mohla pevně vysadit bazalku, koriandr, tymián. Zaleju, nejlépe dešťovkou. Vrchní vrstvu substrátu nechávám vzdušnou. Volím záměrně bylinkový substrát Natura, který je namíchán z rašeliny, kokosového vlákna a jílu. Neobsahuje průmyslová hnojiva a tím mi zajistí ekologické pěstování bylinek v něm. Hnojit začnu za čtyři týdny biologickým hnojivem. Má pomalejší nástup a nulovou toleranci. To v praxi znamená, že mohu obsah jíst klidně hned po přihnojení.

Letos jsem pro náš balkón orientovaný na jih vybrala červené verbeny. Milují přímé slunce, dostatek živin i vláhy. Proto jsem zvolila samozavlažovací truhlíky s kovovými držáky. Drenážní vrstva je tam vytvořena přepážkou od výrobce. Ta odděluje vodu od substrátu. Jeho zvlhčování zajišťují nasákavé knoty, po kterých vzlíná voda tak, aby udržovala ideální vlhkost substrátu.

Zde volím k výsadbě profesionální substrát na balkónové květiny. Složení není nahodilé. Je vyroben z rašeliny a vyzrálého kompostu. Má upravenou reakci a je obohacený živinami. Svými vlastnostmi zaručuje optimální provzdušnění kořenového balu a tím urychluje růst kořenů. Zásobuje rostliny všemi živinami včetně mikroprvků. Zhruba po měsíci se živiny vyčerpají a je potřeba přihnojovat. Tady volím nejraději organická chemická hnojiva tekutá či krystalická. Nejznámější na našem trhu je Kristalon. Pro první hnojení u mladých rostlin je nejvhodnější Start Kristalon na vytvoření zelené hmoty a potom Kristalon květ na podporu bohatého kvetení.

Moje doporučení: tyto truhlíky budu jistě používat k výzdobě balkónu i příští rok. Po ukončení sezóny i před novou výsadbou je pečlivě ošetřím dezinfekcí, co mám po ruce, abych zamezila šíření chorob.

Ke vchodovým dveřím do bytu jsem vybrala terakotovou nádobu o výšce 45 centimetrů, průměr 35 cm s podmiskou. Do ní na dno zase použiji drenáž z keramzitu ve výšce 10 cm. Na ni substrát speciálně připravený pro okrasné listnaté i jehličnaté stromy, obohacený základními živinami a stopovými prvky. Zdravý vzhled rostlinám zaručuje i nízká hodnota pH. Surovinové složení substrátu zajišťuje optimální provzdušnění kořenového balu. Ozdobou tohoto mobiliáře bude jedle korejská, pro mne je to tančící jedle (Abies koreana „silberlocke“). Nejprve ji lehce podsypu substrátem, vyjmu z kontejneru, lehce poruším zespodu její kořeny, aby lépe zakořenily, vložím do nádoby, obsypu substrátem a dosypu asi centimetr od okraje nádoby. Povrch zamulčuji dekorační kůrou. Nechám dokonale zakořenit asi tři týdny a následně přihnojuji organominerálním hnojivem pro konifery, nejraději používám hořkou sůl. O tom, jak chránit rostliny, si povíme příště.

Moje doporučení – na novém stanovišti je nutné mít stromek ponořený v substrátu ve stejné hloubce jako v původním stanovišti. Krček rostliny nesmí být níž, než byl původně. Krček je místo, pomyslný předěl, mezi podzemní a nadzemní částí rostliny.

Podnět k zamyšlení – při péči o mobiliáře vidím občas jeden nešvar a tím je přelévání. Rostliny žloutnoucími listy oznamují zpravidla, že se topí a dusí z nedostatku kyslíku, ne že usychají. Proto doporučuji nechat rostlinu nejprve vyschnout a teprve potom s mírou zalévat. I tady platí, že méně znamená více.

Tip na procházku – za kvetoucími mobiliáři se mohu vydat skoro kamkoliv v našem městě. Mohu i do rozkvetlého parku. Přesto se nejvíc těším na procházku zámeckou zahradou v Lysicích, kde uvidím kvetoucí skupinové záhony a historické mobiliáře.

Ať jsou vaše lopaty, rýče, sázecí lopatky, mobilní nádoby a konvičky v pohotovosti!

Vaše Domácí Víla Dominika Pařízková Marková

Další článek:
Předchozí článek: