Akademický sabatikl na základní škole

Akademický sabatikl na základní škole

Základní škola ZaHRAda je od srpna bez ředitele. Přesněji řečeno má zastupující ředitelku a ředitel čerpá roční studijní volno, tak zvaný sabatikl. Jedná se o něco, o čem jsme zatím byli zvyklí slýchat „jen“ v severských bajkách z Finska, Švédska a dalších vzdálených zemí v oblasti vzdělávání.
K čemu ale takové volno je? A je to vůbec volno? Tak za prvé vzdělávání patří k oblastem, kde nejvíce hrozí vyhoření nebo přinejmenším zabřednutí do nějakého stereotypu a ztráta schopnosti vidět měnící se svět kolem. Není to o volnu, toho je ve školství dost, je to o otevírání očí a hlavy novým věcem, což moderní vzdělávání potřebuje.

To je i odpověď na druhou otázku, jestli je sabatikl volnem. Není. V případě ZaHRAdy si ředitel stanovil vzdělávací cíle, které má za ten rok „volna“ splnit. Rozhodl se absolvovat vzdělávací kurz v Montessori pedagogice v rozsahu 400 hodin a roční stáž na jiné Montessori škole. Konkrétně v roli asistenta pedagoga v Mezinárodní Montessori škole Perlička v Brně. Nakonec je i trochu k dispozici ve škole pro různé konzultace, sdílení zkušeností i drobné úkoly.

Pokud bych měl tuto zkušenost hodnotit osobně jako ředitel na sabatiklu, tak bych ji určitě doporučil. Myslím, že nepřítomnost ředitele/ředitelky může velmi prospět každé škole. Prověří nastavení procesů, zastupitelnost, umožní lidem chopit se plně svých kompetencí, rozjede nové věci, které třeba jen čekaly, až pro ně bude místo.

I ředitel/ka se znovu nadechne. Pro mě je to šance se skutečně plně věnovat učení, o které jinak člověk v manažerské pozici zase tolik nezavadí. A zároveň je to jedinečná šance zažít jinou instituci tak říkajíc zezdola a učit se z toho. Koneckonců i Tomáš Baťa prý, když přijímal nového ředitele, tak ho nejdříve nechal zametat dvůr, aby viděl, jak se má k práci. V tomhle smyslu je pozice asistenta pedagoga ve třídě tím nejlepším místem pro každého ředitele!

Pokud by vás tento článek zaujal a chtěli jste se dozvědět víc, ozvěte se klidně osobně na milan.ruzicka@skolazahrada. cz nebo 608 179 039, více o škole ZaHRAda na webu www.skolazahrada.cz.

Milan Růžička

Další článek:
Předchozí článek: