Co nového v Dobrovolnickém centru v Porta coeli?

Co nového v Dobrovolnickém centru v Porta coeli?

S koncem prázdnin se můžeme opět ohlédnout za posledním půlrokem našich dobrovolnických aktivit. I naše plány zasáhl Covid-19, a to jak negativně, tak i pozitivně. Museli jsme bohužel zrušit všechny akce od března až do května, sedm skupin belgických skautů, kteří nám chtěli přijet pomáhat v červenci, nakonec taky nepřijelo, výrazně omezenější byla i účast zahraničních dobrovolníků v rámci mezinárodního tábora INEX. Na druhé straně nám karanténní opatření umožnila v klidu dokončit vyřezávání náletových dřevin v sadu nad rybníkem, který jsme ve spolupráci s dobrovolníky z Hnutí Brontosaurus a zaměstnanci kláštera ohradili oplocenkou, abychom se vyhnuli nepříjemným dopravním komplikacím z konce loňského roku, kdy uprchlé ovečky blokovaly dopravu v ulicích obce. A ovečky se už v sadech začaly činit a svědomitě spásají obrůstající pařízky od náletových dřevin.

Rozvolnění karanténních opatření nám rovněž nahnalo do náruče velké množství českých dobrovolníků, kteří se po týdnech strávených doma rádi zapojili do našich aktivit na pomoc klášteru a jeho sadům a zahradám. Ve spolupráci s dobrovolníky z Tamjdem se nám podařilo v červnu vyčistit starý sklep naproti pivovaru Vorkloster, jehož vstup následně prošel rekonstrukcí. Ve sklepě se chystá překvapení pro veřejnost, nicméně už teď si mohou pravidelní návštěvníci všimnout změny, která zkrášlila další část areálu.

Méně viditelný pro běžné návštěvníky je nový kurník pro klášterní slepičky, který jsme postavili s dobrovolníky z Hnutí Brontosaurus v červenci během tábora Porta gallinarum. Ten byl řešením na poslední chvíli jako náhrada za belgické skauty, kteří nemohli přijet. Byl ale náhradou velice kvalitní a jsme rádi, že z jeho účastníků vzešli noví organizátoři, kteří už teď plánují další víkendové akce v klášteře na podzim a v zimě. Dobrovolnické brigády byly financovány díky programu Solidární projekty v rámci Evropských sborů solidarity.

Stejně jako loni i letos se nám podařilo zorganizovat mezinárodní tábor ve spolupráci s organizací INEX-SDA. Dohromady 17 dobrovolníků, z nichž třetina byla ze zahraničí, udělalo v klášteře opět velký kus práce, jejich činnost byla vidět i v obecním parku u Bauerovy villy, kde odstraňovali plevel z cesty a náletové dřeviny v zeleni. Na závěr uspořádali dobrovolníci pro sousedy Hody kultur, letos spojené s moštováním. Děkujeme všem  návštěvníkům, kteří v neděli 23. 8. přišli a ocenili tak práci, kterou zde dobrovolníci odvedli. Rovněž děkujeme za finanční a materiálovou podporu firmám Provod, Indies Scope, Systra, Náčelník cider, Vinařství Zemský a Stachema, bez nichž bychom nemohli uskutečnit náš dobrovolnický tábor INEX.

Protože jsme měli v červenci v prostorách dobrovolnického centra víceméně volno, rozhodli jsme se uspořádat zde seminář pro pedagogy na téma Místně zakotvená výuka a dobrovolnictví. Ve velmi tvůrčí atmosféře jsme zde s pedagogy z Tišnovska, ale i větší dálky plánovali, jak se dá využít ve školní výuce areál kláštera se všemi jeho příběhy, starý sad, ale i pro mnohé tak obyčejná stavba, jako je třeba Papírna. Z našeho třídenního setkání vzešlo mnoho inspirace, které se snad podaří přetavit ve výukové programy pro školy, které bychom v klášteře v budoucnu rádi realizovali. Kromě toho nás také navštívil putovní tábor saleziánů z Žabovřesk, kteří při svém úkolu hledat jantary pro korunovační klenoty strávili nějaký čas v ochranné
vazbě naší klášterní šatlavy, nakonec nám ale pomohli s úpravami a vyklízením tzv. nemocenské zahrady u opatství.

A co nás čeká dál? Na přelomu září a října budeme hostovat další mezinárodní (tentokrát rakousko-uherskou) výměnu mládeže „Řekni, kde ty stromy jsou“, během níž se bude 21 mladých lidí z České republiky, Rakouska a Slovenska zabývat mapováním a určováním mizejících ovocných stromů v krajině Tišnovska. V rámci výměny se uskuteční v sobotu 3. října Slavnost ovoce, během níž budou moci návštěvníci ochutnat vymapovaný sortiment starých odrůd, stejně jako mošty a další jablečné produkty. Navíc zde bude k dispozici odborný pomolog Ing. Ondřej Dovala, se kterým bude možné konzultovat vlastní vzorky, případně odborné ovocnářské problémy. Začátek je v 10 hodin, vstup volný branou z ulice Uhrova (bývalá pila). Těšíme se na vás. Akce se uskuteční díky podpoře programu Evropské komise Erasmus+.

Na podzim a zimu chystáme další čistění sadů na Šafránicích, s ohledem na letošní nadúrodu ovoce bude ale celý podzim provoněný vůní ovoce a  moštů. Na předjaří chystáme kurzy řezu ovocných stromů pod vedením zkušených ovocnářů, pro více informací doporučujeme sledovat náš Facebook Dobrovolníci pro Porta coeli – Volunteers for Porta coeli.

Tomáš Blaha

Další článek:
Předchozí článek: