Jan Karpíšek – Vývěr ze sbírek

Jan Karpíšek – Vývěr ze sbírek

Výstava Vývěr ze sbírek (v GJJ 8. 8. – 27. 9. 2020) nabízí průřez autorovým tvůrčím obdobím let 1999–2020. Obrazy krajin, figur, deníkové kresby záměrů, dopisy dotvářené včelami či asambláže z přírodnin spojuje téma vnímání reality jako zázraku a oslavy tvořivé energie přírodních sil. Autor do své výstavy v GJJ zakomponoval obraz Josefa Jambora Hruška v širém poli z roku 1953, který je součástí Tišnovské sbírky.

Proč název výstavy Vývěr ze sbírek?
Asi třetinu vystavených obrazů jsme si vypůjčili ze soukromých sbírek. Název výstavy je slovní hříčka s ustáleným souslovím „výběr ze sbírek“ a jeho nahrazením termínem z geologie či krasologie. Moje manželka Bára je jeskyňář(ka). I zde jde vlastně o znovuobjevení se ponorné řeky – části mé tvorby, která je už běžně nedostupná a lze ji vidět jen v domovech majitelů umění. Na výstavě se prezentují díla z prvního ročníku malířského ateliéru na univerzitě z přelomu tisíciletí a zároveň i úplné novinky vytvořené včelami na plátně v červenci a srpnu tohoto roku. Podobně, jako retrospektivu, jsme koncipovali i katalog k výstavě, který nezvykle kreativně pojal grafik Pavel Coufalík.

V galerii vystavuješ mimo jiné díla s označením včelí interakce či interakce se včelami.
Když se mi zdála moje permakulturní zahrada málo efektivní, korunoval jsem ten prostor v roce 2009 včelami a brzy poté jsem si včelaření zamiloval. Obdiv ke kráse a schopnostem včel jsem potom přetavil ve spolupráci na uměleckých dílech. Některá vznikla zcela nezáměrně na plátýnkách používaných při krmení nebo léčení včel, jindy do úlů vědomě vkládám dopisy, texty, koány a kresby, například portréty kontroverzních politiků. Včely pak svojí přirozenou činností artefakty buď vykousávají až perforují, anebo k nim naopak přistavují voskové dílo a zalepují je propolisem. Mezi moje dlouhodobá témata patří lidská mysl, zkoumám tedy především, jak na činnost včelstev reaguje lidské vědomí.

Jan Karpíšek (*1981, Jihlava) – vystudoval malířství a performance na FaVU VUT v Brně. V poslední době vystavoval v Brně (Realita je zázrak, 2015), Jihlavě (Včelí obrazy, 2018) i Londýně (Art with Bees, 2017).

Radka Kaclerová

Další článek:
Předchozí článek: