Přehlídky elegance – Auto klub Tišnov slaví 90 let

Přehlídky elegance – Auto klub Tišnov slaví 90 let

Auto klub Tišnov letos slaví významné jubileum. Je tomu totiž 90 let, co pan Karel Kopřiva, majitel papírny v Předklášteří, založil pod vlivem sílící popularity motorismu nejen v republice, ale i v jihomoravském regionu tišnovský autoklub. Ostatně 28. září roku 1930 se v Brně na Masarykově okruhu uskutečnil I. mezinárodní závod automobilů (dnes by se tomu říkalo F1) a někteří hosté závodu nocovali právě v tišnovském Hotelu Franke. Tišnovskými ulicemi se tak procházela i legendární Eliška Junková, slavná česká závodnice, která se velkou měrou podílela na vzniku Masarykova okruhu.

Tišnovský klub se hned po svém založení začlenil do Autoklubu republiky Československé. Rozvoji klubové činnosti ve 30. letech minulého století napomohlo i zařazení Tišnova do trasy Jízdy spolehlivosti Československého autoklubu Moravy a Slezska. Fotografie z prvního srazu motoristů v Tišnově z roku 1934 pak ukazují, že Tišnov i přes malý počet vlastníků automobilů a motocyklů začal nasávat motoristickou atmosféru. Na další rozvoj činností si však místní autoklub musel počkat až po skončení války, která samozřejmě veškeré společenské aktivity utlumila.

V roce 1945 došlo k obnovení autoklubu a jeho začlenění pod Autoklub Moravy a Slezska. Tišnováci se vrhli do pořádání automobilových a motocyklových závodů, ale také společenských akcí. Autoklub se už tehdy mohl pochlubit také kvalitně vybavenou dílnou, která se nacházela ve dvoře domu „Na Perštýně“. Poválečná volnost však netrvala dlouho. Už v roce 1951 musel tišnovský autoklub přejít stejně jako všechny kluby podobného zaměření pod hlavičku armádního Svazarmu, kde byl nucen setrvat až do roku 1990. Byť většina tehdejších členů nesla přechod pod polovojenskou organizaci nelibě, chtěli-li tradici motorismu v Tišnově zachovat, museli se s novými poměry vyrovnat. A od roku 1990 se znovu vrátil ke svému původnímu názvu AUTO KLUB Tišnov. A od té doby přes konání celé řady významných sportovních akcí pořádá letos 5. září jubilejní 20. ročník Přehlídky elegance historických vozidel.

Jan Vlach

Další článek:
Předchozí článek: