Cappella Mariana: Ó světlo zrozené

Cappella Mariana: Ó světlo zrozené

Concentus Moraviae tentokrát až v podzimním termínu

Mezi mnoho akcí, které ovlivnil Covid-19, patří i festival Concentus Moraviae. Z obvyklého termínu byl nucen přesunout program až na podzimní měsíce a bleskově změnil i původní dramaturgii. Téma „Hudba jako na dlani“ přijde na řadu v roce 2021, letošní ročník proběhne pod hlavičkou „Domov můj“ a zahrne domácí umělce zabývající se starou hudbou. Festival začne 11. 9. ve skleníku Květné zahrady v Kroměříži a ukončí jej 29. 10. v Besedním domě v Brně Magdalena Kožená.
V programu nechybí ani Tišnov. Naše město se zapojí v pátek 18. 9. 2020 v 19 hodin koncertem vokálního souboru Cappella Mariana v kostele svatého Václava. Program „Ó světlo zrozené“ má podtitul „Nebeské harmonie anglické renesance“ a nabídne skladby z časů, kdy na ostrovech vládla královna Alžběta. Zazní díla autorů, s nimiž se na zdejších pódiích nesetkáváme tak často: Thomas Tallis, William Byrd, John Sheppard, John Taverner a  Robert White.
Soubor Cappella Mariana vznikl roku 2008 a zaměřuje se na pozapomenutá díla vrcholné vokální polyfonie z dob italské, vlámské či anglické  renesance. Vystoupil na řadě festivalů – slyšet jej mohli v Utrechtu, Antverpách, Bruggách, Dortmundu či Innsbrucku. Uměleckým vedoucím je tenorista Vojtěch Semerád, který po absolvování Univerzity Karlovy a pařížské konzervatoře nadále studuje oblast vokální polyfonie a věnuje se  objevování hudby 15. a 16. století ve střední Evropě. Zbývající hlasy patří Barboře Kabátkové (soprán), Daniele Čermákové (alt), Tomáši Lajtkepovi (tenor) a Tomáši Šelcovi (baryton).
I v případě Cappelly Mariana zamíchal koronavirus koncertním kalendářem. Naposled vystoupila v dubnu v kostele sv. Augustina v Brně, další štace v Bratislavě i turné po Španělsku byly zrušeny. Lze doufat, že po pauze budou zpěváci plni chuti a že tišnovská produkce tak bude ještě zajímavější, než je obvyklý už tak dost vysoký standard tohoto tělesa.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: