Jazzový Vilém Spilka Quartet zahraje skladby inspirované dětmi

Jazzový Vilém Spilka Quartet zahraje skladby inspirované dětmi

Po úspěchu alba Podvod s jazzovými úpravami táborákových evergreenů Honzy Nedvěda vydala kapela Vilém Spilka Quartet album Čekání na Toma. To představí i návštěvníkům koncertu, který se uskuteční 25. října v sále MěKS Tišnov.

Autorem všech skladeb je kapelník, kytarista a spoluzakladatel jazzového festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka. „Tato deska nenabízí tak zřejmý leitmotiv jako předchozí Podvod, ale doufáme, že má nejméně stejně silné hudební a vlastně i mimohudební sdělení. Je věnována hlavně našim dětem,“ říká Spilka. Inspirací pro skladby na albu totiž byly především děti většiny členů kapely. Tom, který se objevuje v názvu desky, je šestiletý syn saxofonisty Radka Zapadla a nemá to lehké. Vlastně možná má, ale lidé okolo něj nemají – žije totiž s poruchou autistického spektra. „Titulní píseň je právě o čekání na to, co se z něj vyloupne. Jestli nám Tom něco řekne. Jestli bude chtít být součástí našeho světa. Autismus se mi díky němu stal zdrojem inspirace, a protože jsou zatím příčiny jeho vzniku zahaleny tajemstvím, i prostřednictvím dalších skladeb se pokoušíme vykreslit mysteriózní náladu, dur-mollovou bipolaritu, kontrast mezi spontaneitou a organizovaností, volnomyšlenkářstvím a zodpovědností,“ říká Spilka.

Čekání na Toma bylo vyhlášeno jako jazzové album roku 2019 v odborné anketě Jazzová sklizeň pořádané Českým rozhlasem Jazz a získalo i nominaci na Cenu Anděl. Na tišnovském koncertě zazní jak skladby z této desky, tak z předchozího Podvodu.

Pavel Hanák

Další článek:
Předchozí článek: