Moravský Ultra Maraton – 7 maratonů v 7 dnech

Moravský Ultra Maraton – 7 maratonů v 7 dnech

Každoročně na počátku července ožije areál Základní školy v Lomnici. Ne však prázdninovým vyučováním. Svůj tábor zde rozbijí extrémní vytrvalostní běžci, které pak po následujících 7 dní potkáváme na silnicích a cestách širokého okolí. Šlachovití sportovci si zde užívají svůj svátek – letos už 28. ročník Moravského ultramaratonu.

MUM (Moravský UltraMaraton) je mezinárodní běžecký etapový závod na 301 km, tj. 7 maratonů v 7 po sobě následujících dnech. Je to nejdelší a nejtěžší běžecký etapový závod pořádaný na území České republiky. Obtížnost podtrhuje fakt, že se akce koná na začátku července, kdy sportovce mohou prověřit tropické teploty. Každá etapa má 43 kilometrů, a jak známe naše Tišnovsko, probíhá se velmi členitým terénem, díky čemuž je náročnost závodu ještě vyšší.

MUM založila v roce 1992 legenda českého ultraběhu Tomáš Rusek (*1948). Od roku 2004 mají běžci zázemí v Lomnici u Tišnova, kde se před základní školou nachází cíl všech sedmi etap. Ty mají trasu buď okružní (1. a 7. etapa), nebo jsou účastníci dovezeni na start etapy autobusem, odkud dobíhají zpět do Lomnice. Etapy se běží z jednotlivých měst v okolí, podle kterých se nazývají Lomnická (letos se běží 5. 7.), Boskovická (6. 7.), Blanenská (7. 7.), Tišnovská (8. 7.), Olešnická (9. 7.), Bystřická (10. 7.) a Cimrmanova (11. 7.).

Běžci si mohou vybrat, zda absolvují celý sedmietapový závod nebo poběží jen některé etapy či jen jednu etapu podle zhodnocení své aktuální výkonnosti a časových možností. Kdo si tedy nevěří na všech sedm maratonů, může běžet tři ze sedmi tzv. Mini MUM. Vybere si tři libovolné etapy, které se na konci samostatně vyhodnotí. Poslední etapa se dá běžet i jako půlmaraton. Je totiž na dva okruhy.

Akce je velmi oblíbená mezi domácími i zahraničními běžci z Německa, Slovenska, Ruska nebo Maďarska. Takže pokud chcete zahájit prázdniny něčím osvěžujícím a pročistit si hlavu, přijďte si do Lomnice zaběhat.

Komu je to snad málo, v sobotu 18. 7. 2020 ve 2.00 ráno vybíhá 8. ročník TMMTR – TransMoravian Masochist Trail Run. Běžecký závod na 100 mil (161 km) z Lomnice do Lulče a zpět. Dokdy se máte vrátit? Nejpozději do neděle 19. 7. 2020 do 8.00 ráno. Šťastnou cestu.

mum.ultracau.cz, www.tmmtr.ultracau.cz

Vladimír Vecheta

Další článek:
Předchozí článek: