Botanika k nakousnutí

Botanika k nakousnutí

Výstava Plané rostliny

V neděli 1. března v 16.00 hod. uvítáme na Muzeu města Tišnova v Müllerově domě znojemského botanika Radomíra Němce, autora zcela nové výstavy Plané rostliny. Jakožto kurátor botanických sbírek Jihomoravského muzea ve Znojmě zde novým netradičním pohledem představuje plevele a plané rostliny naší přírody, které známe ze zahrad a mezí, jako přírodní talíř plný pochoutek. „Procházet se budeme mezi jarními listy k nakousnutí, letními kvetoucími a voňavými rostlinami a podíváme se i pod povrch. Vizuální zážitek přinesou byliny splétané do vodopádů květin, které připravila profesionální floristka. Květiny budou všude kolem, dokonce i nad hlavou,“ popisuje atmosféru výstavy, jejíž téma přiblížil veřejnosti také ve dvou publikačních počinech – Jedlé a nejedlé plevele na polích a zahradách v Podyjí a Divoký zelinář aneb Plané rostliny jako jídlo, koření i lék.

Výstava bude koncipována i vizuálně: „Na velkých fotografiích konkrétní rostliny vyniknou i s detaily, kterých si venku nevšimneme, doprovodné texty jsou ušity úsporně, vtipně, ale věcně. Přinášejí tak u vystavených druhů zhuštěný koktejl podstatných informací v zapamatovatelném rozsahu,“ uvádí její autor. Na své si tu tak přijdou příležitostní ochutnávači divokých rostlin, kteří chtějí dobře rozpoznat konkrétní druhy, ale i ti pokročilejší.

Říká se, že mezi dveřmi domu a brankou zahrady rostou všechny rostliny, které potřebujeme,“ potvrzuje Rostislav Němec svou oblíbenou inspiraci zkušenostmi předků. Nebojme se konzumovat, co nám na záhoně aktuálně vyroste. Ideální čas pro ochutnání je právě teď na jaře.

Muzeum připravilo speciální program také pro rodiny s dětmi, které ocení především tematické hry nachystané exkluzivně pro tuto výstavu. A nezapomnělo se samozřejmě ani na doprovodný edukační program pro školy.

Další článek:
Předchozí článek: