Armwrestling v Tišnově

Armwrestling v Tišnově

Od podzimu 2019 působí v Tišnově nový oddíl armwrestlingu AWK Monster Tišnov. Co to vlastně armwrestling je? Armwrestling je česky vlastně páka, sportovní terminologií – přetláčení rukou. Sportovci umístí jednu ruku na podložku a snaží se přetlačit soupeře. Soutěží se levou i pravou rukou. Cílem je dotknout se hřbetem ruky soupeře fixátoru (podložky). Musí se při tom dodržovat sportovní pravidla a pokyny rozhodčího. Soutěže jsou rozděleny podle váhových kategorií a na levou a pravou ruku. Jsou zde také striktní pravidla (porušení pravidla např. zvednutí lokte z podložky nebo předčasný start). Tento sport je více známý v USA, ale poslední dobou nabývá na oblíbenosti a sledovanosti v celé Evropě. Závody jsou pod různými světovými federacemi. Koná se mistrovství světa, mistrovství Evropy, mistrovství České republiky a další menší regionální soutěže. Mezi naše  oučasné
nejlepší reprezentanty patří např: Dušan Tesařík – mistr Evropy pravá ruka, Martin Vodák – vicemistr Evropy levá ruka, František Živný, který je dokonce dvojnásobný mistr světa. Soutěží samozřejmě i junioři, mezi naše nejznámější patří Adam Číp. Závodů se zúčastňují také ženy a vozíčkáři. I zde máme známé a úspěšné reprezentanty. Za ženy např: Gabriela Nosková, Věra Krásná, mezi vozíčkáři např. Martin Zábojník.
Zakladatelem nového oddílu je p. Michal Moró a Mgr. Marek Voborný, osobní fitness trenér a současný majitel Fitness Olympia Tišnov. Pan Moró již v letošním roce závodil ve Velké ceně Podivína, kde získal 3. místo, v Dubňanské páce byl čtvrtý a na závodech v Novém Jičíně Jičínská tlapa skončil na 3. místě.
V sobotu 23. 11. 2019 již jako AWK Tišnov vyrazili na soutěž do Nového Města nad Metují. Celkem se závodu zúčastnili 4 závodníci: Michal Moró,
Marek Voborný a za juniory závodili Jiří Slezák a Marek Raus. Soutěž byla napínavá, protože zde bylo mnoho závodníků ve všech kategoriích. Pro juniory to byla velká podívaná a také měli možnost se potkat s legendami tohoto sportu. Nejlépe se umístil nováček junior Jiří Slezák, který vybojoval krásné třetí místo v kategorii Novice Men left +85 kg. Za nováčky na levou ruku v kategorii do 85 kg se umístil Mgr. Marek Voborný na 4. místě a Marek Raus na 7. místě. Na pravou ruku do 85 kg obsadil Marek Voborný páté místo a Marek Raus 7. místo ze 12 závodníků. Za muže +95 kg obsadil Michal Moró na levou ruku 5. místo.
Pro tento rok se členové oddílu již závodů nezúčastní, ale chtěli by se dobře připravit na závody v roce 2020. První závod se koná v Novém Jičíně s názvem Visegrad Junior Grand Prix dne 22. 2. 2020 a je určený pro juniory. Dále bude následovat 14. 3. 2020 Velká cena Podivína. Nejdůležitějším závodem bude Mistrovství České republiky 18. 4. 2020 v Novém Městě nad Metují. Na podzim roku 2020 by klub chtěl uspořádat závod v Tišnově.
Od ledna 2020 bude oddíl zařazen mezi sportovní oddíly TJ Sokol Tišnov. Tréninky budou probíhat ve Fitcentru Olympia pod dohledem zkušených trenérů. Zveme tedy případné zájemce z řad dětí, juniorů i dospělých, kteří mají o tento sport zájem, aby nás kontaktovali na telefon 777 117 847, michal.moro@post.cz.

Helena Žižlavská a Michal Moró

Další článek:
Předchozí článek: