Čáry, máry, kůň

Čáry, máry, kůň

Sny se plní, doopravdy. Své o tom ví i Magdaléna Katolická, bývalá studentka Gymnázia Tišnov. Na střední škole snila o tom, že napíše knihu, a 22. srpna jí vyšla již druhá.

Magdaléna Katolická napsala jako malá příběh o vrabčácích, kteří se učí létat. V době studia na gymnáziu v Tišnově se na chvíli stala básnířkou a snila o tom, že jednou napíše knihu. O více než patnáct let později se jí tento sen plní – 22. srpna jí nakladatelství Fragment vydalo již druhou knihu pro děti. Kniha vychází v rámci projektu Čteme s radostí nakladatelství Fragment, podporuje přirozený rozvoj čtenáře a je určena dětem ve věku od sedmi let. Její příběh je delší, rozdělený na kratší kapitoly, věty jazykově košatější a písmo menší než v knihách pro začínající čtenáře. Vypráví o holčičce Julince, která si vždy přála koně. Poté co se ale jednou ráno objevil u ní v pokojíčku, byla
pořádně zaskočená. Své přání si totiž příliš dobře nepromyslela. Co jen teď bude dělat s koněm v paneláku? Pomůže jí s ním kamarádka Bětka? Nebo snad Bětčin bratr Jarek? A bude mít tento sen opravdu šťastný konec? Kniha je výpravná, dobrodružná a humorná. Také učí děti odpovědnosti. Často totiž něco chtějí, aniž by byly opravdu připravené na to, že to dostanou.

I první kniha spisovatelky učí děti lásce k četbě a nenásilně rozvíjet slovní zásobu. Jmenuje se Jenseptej – Příběhy knižních skřítků. Děti se v ní seznámí se skřítkem Jenseptejem, který bydlí s mámou Rádavařila, tátou Koupilboty a sestřičkou Sněží ve hřbetu jedné knížky. Se svými kamarády Aťtem a Šťastní zažívá Jenseptej mnohá dobrodružství a hravou formou seznamuje děti se světem knih. Na konci kapitol na ně navíc čekají tipy na rozvojové aktivity a další dětské tituly.

Markéta Pluskalová

Magdaléna Katolická se svojí knihou. Foto: archiv autorky

Další článek:
Předchozí článek: