ZÁBAVNÉ EXPERIMENTY: Jak snadno se dá oklamat zrak – OPTICKÉ HRAČKY

ZÁBAVNÉ EXPERIMENTY: Jak snadno se dá oklamat zrak – OPTICKÉ HRAČKY

Byl jednou jeden zvědavý kluk, jmenoval se Edvard. Miloval vynálezy a rád fotil. Měl sestru Alici, kterou fascinovaly animované filmy. Oba zajímalo, jak vlastně vznikl film.

Měli spoustu otázek, a tak jsme se společně podívali do onoho dávného pravěku počátků filmu, abychom zjistili, jak vznikly první pohyblivé obrázky nebo čím se bavily děti a rodiče ještě předtím, než mohli jít do kina na celovečerní animáky pro celou rodinu.

S psaním o minulosti bývá potíž, musíme vždy trochu zjednodušovat, ale zároveň se snažit o co největší přesnost a neopominout důležité. Průmyslové revoluce v 19. století proměnily svět k nepoznání a umožnily řadě podnikavých a hloubavých vynálezců zkoumat nově svět. Z našeho výletu do doby před 200 lety se dozvíte o některých experimentech, které napomohly vzniku filmu.

Optické hračky využívají vlastnosti lidského oka spojovat rychle po sobě následující obrazy viděného. Byly v 19. století velmi populární a hrály si s nimi děti i dospělí. Pomocí krátkých návodů si je můžete doma vyzkoušet vyrobit. My jsme je vyráběli na příměstském táboře, který proběhl toto léto v Galerii Josefa Jambora na téma pohybu, komiksu a animace a nazvali jsme je pracovně obrázkotoče.

Thaumatrop
Jak snadno lze zrak oklamat, vám ukáže kouzelný obrázek s velkolepým názvem, ale jednoduchým postupem výroby. Úžasný vynález!
Materiál: tvrdý papír, špejle, nůžky, lepidlo na papír, lepicí páska, tužky, fixy, pastelky
Postup: z tvrdého papíru vystřihněte dva stejné tvary (kolečka nebo obdélníky). Nakreslete na ně dva obrázky, které chcete spojit do jednoho pohyblivého, nejlépe výraznou fixou, a vybarvěte (např. tygra a dostatečně velkou klec na tygra). Na zadní stranu obrázku přilepte lepicí páskou špejli. Přilepte druhý tvar tak, aby na každé straně špejle byl vidět obrázek. Tyčkou rychle otáčejte mezi dlaněmi a sledujte, co se stane!

Flipbook
Nejstarší animační technika. Tato první pohyblivá knížka už nabízí možnost vyprávět jednoduchý příběh pomocí obrázků. Pustíme se do dalšího pokusu!
Materiál: bloček papírů nebo nelinkovaný sešitek velikosti A7 a menší, kancelářská spona, tužka a guma, černý fix
Postup: rozeberte vazbu sešitku, získáte tak samostatné stránky, na které se vám bude dobře kreslit. Připravte si začátek a konec příběhu. Na pravý okraj stránek kreslete postupně černou fixou obrázky, tzv. pohybové fáze děje, který chcete vyprávět. Začněte odzadu a překrývejte novou stránkou předchozí obrázek, ten bude skrz papír prosvítat, usnadní vám to práci a pohyb bude přesnější a plynulejší. Obrázek kreslete znovu a znovu v jednotlivých fázích pohybu, třeba stokrát. Seřaďte obrázky a sepněte je sponkou. Rychle listujte palcem a pozorujte svůj kreslený film!

Radka Kaclerová

Další článek:
Předchozí článek: