Padesát let od festivalu ve Woodstocku

Padesát let od festivalu ve Woodstocku

Od pátku 15. srpna do pondělí 18. srpna 1969 proběhl jihozápadně od amerického městečka Woodstock nejslavnější hudební festival všech dob. Navštívilo jej podle odhadů asi 400 000 diváků a vystoupilo na něm více než 30 skupin či jednotlivých muzikantů především z rockové oblasti, ale též folkařů či představitelů hudby, které se dnes říká world music.

Na festivalu Valašský špalíček se letos v červnu na počest této události uskutečnila přednáška s audiovizuální prezentací nazvaná Woodstock spíše neznámý. Byli na ní představeni především ti z účinkujících, kteří před 50 lety z různých důvodů odmítli být zařazeni na desky a do filmu dokumentujícího festivalové dění, takže jejich vystoupení nevešla ve všeobecnou známost v takové míře, jakou by si zasloužili.

Pořad, který měl premiéru v Café Tucan ve Valašském Meziříčí, bude reprízován v kavárně Muzea města Tišnova ve čtvrtek 26. září od 18.30 hodin. Během devadesátiminutové přednášky budou k vidění ukázky z woodstockých vystoupení například Janis Joplin, Johnnyho Wintera, skupin Creedence Clearwater Revival, Grateful Dead, Mountain, ale i dnes již zapomenutých kapel či hudebníků, jakými byli Sweetwater, Quill, Bert Sommer či Keef Hartley.

Václav Seyfert

 

Další článek:
Předchozí článek: