V centru Tišnova přibudou parkovací automaty

V centru Tišnova přibudou parkovací automaty

Změny v parkování čekají obyvatele a návštěvníky Tišnova, kteří doposud k odstavení svého vozidla využívali ulice v blízkosti samotného centra města. Za některá stání si nově zaplatí.

Jak uvedl místostarosta Tišnova Václav Šikula, změnu plánují i v souladu s generelem dopravy. „Konkrétně jde o Jungmannovu ulici, kde by se mělo vytvořit devatenáct placených parkovacích míst. Vše bude probíhat v podobném režimu, jako je tomu na náměstí. V této záležitosti máme už za sebou schvalovací řízení, nyní dojde k nákupu dvou parkovacích automatů. Do tří měsíců bude, domnívám se, hotovo,“ objasnil chystanou novinku Václav Šikula.

K označení parkování dojde v celé Jungmannově ulici až po ulici Klášterskou, přičemž od Muzea města Tišnova až po ukončení Klášterské budou mít šoféři k dispozici dalších devatenáct míst. Ta ovšem již zpoplatněna nebudou. „Součástí akce, kterou teď připravujeme, je také vyznačení parkování v ulici Halouzkova. Ani tam stání nebudou zpoplatněna, jen budou organizována kvůli dobrému průjezdu, aby nedocházelo k odstavování vozidel po obou stranách ulice a nekomplikoval se tím život i místním občanům, kteří v ní bydlí,“ vyjádřil se tišnovský místostarosta.

Za pět korun
Novota se dotkne dále Dvořáčkovy ulice u prodejny StyleSport, kde vznikne několik parkovacích míst, a rovněž plochy před prodejnou Besének naproti bance, kde budou parkovací místa opět podléhající systému parkování tak, jak je tomu na náměstí. První hodina stání přijde na pět korun, každá další hodina na orkun deset. „Chtěli jsme vyjít vstříc požadavkům jak ze strany obchodníků, tak ze strany občanů Tišnova i lidí z okolí, kteří velice ocenili režim parkování na náměstí. Střed města se už nestává parkovištěm  na celý den, auta se střídají,“ konstatoval Šikula.

Tuto skutečnost potvrdil vedoucí Městské policie Tišnov Jiří Sokol, podle kterého se momentálně na náměstí vystřídá v průměru pět set vozidel denně, a to bez ohledu na roční období.

Parkovací automaty jsou v současné době umístěny na náměstí Míru a na jedné části Komenského náměstí a fungují od července 2017. Zařízení má od svého začátku pod správou městská policie, strážníci každý den kontrolují, zda jsou v provozu, a poté v průběhu dne dohlíží na parkování vozidel a disciplinovanost řidičů. Dále provádí běžnou údržbu, jako je výměna papírů, výběr finanční hotovosti a drobné opravy, na které stačí sami. „Dalo by se říct, že jsou řidiči v placení parkovného docela ukáznění. Několikrát denně to kontrolujeme, nemusí ani padat vysoké pokuty a úspěšnost je kolem devadesáti procent,“ sdělil Jiří Sokol.

Dále: Janáčkova ulice
Do budoucna chce tišnovská radnice ve změnách v parkování pokračovat, a to například v Janáčkově ulici. „Janáčkova ulice si změnu zaslouží naprosto stejně jako centrum města. V lokalitě dochází k tomu, že v šest hodin ráno jsou všechna parkovací místa po pravé straně obsazena. Málokdo využívá záchytného parkoviště Park&Ride nedaleko autobusového a vlakového nádraží. Opět vyjdeme vstříc požadavkům bydlících i obchodníků, kteří v této ulici jsou,“ poznamenal místostarosta Václav Šikula s tím, že v dlouhodobějším horizontu je ještě v plánu vybudování velkého parkoviště vedle prodejny Albert.

Zlata Ptáčková

Ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: