Týden bez odpadu letos poprvé v Tišnově

Týden bez odpadu letos poprvé v Tišnově

S finanční podporou města Tišnov se v září můžete se spolkem Hojnost připojit k celostátní akci Týden bez odpadu. Letos se zaměříme na snižování odpadu během každodenního běžného nakupování.

V rámci Týdne bez odpadu, který celorepublikově proběhne od 2. do 8. září, se v Tišnově můžete zúčastnit dvou akcí. Ve středu 4. září představí Alvin Korčák na přednášce o minimalismu, jaké to je žít dobrovolně skromně.

O tom, jak spojuje bezodpadové téma dnešní mladé lidi s generací současných prarodičů, budou debatovat senioři a studenti gymnázia. Co bylo dříve nutným omezením, je dnes dobrovolným životním stylem chránícím životní prostředí. Můžeme se od sebe něco naučit?

Na Týden bez odpadu pak navážeme v druhé půlce září, kdy si můžete na workshopu šití látkových pytlíků a tašek vytvořit vlastní pěkné obaly na potraviny. Ty pak lze přímo použít k nákupu potravin třeba od místních farmářů a zemědělců na tišnovských trzích. Ještě před zahájením Týdne bez odpadu, v sobotu 31. srpna, vás právě na tišnovských trzích budeme na celou akci zvát a povídat si s vámi, proč je důležité o minimalizaci odpadu přemýšlet. Kdo bude mít zájem udělat první krok, může si odnést látkový pytlík či tašku.

Nabízíme příležitost i těm z vás, kteří již látkové tašky a pytlíky běžně používáte: podívejte se, jestli máte doma nějaké navíc. Můžete je přinést do Hojnosti (Bezručova 21, vstup z ulice Riegrova) kteroukoliv prázdninovou středu v čase od 16 do 18 hodin. Pokud si rozumíte s šicím strojem a chcete tuto akci podpořit, můžete ušít z nepoužívaných záclon pytlíky na potraviny a přinést je do Hojnosti také. Každý kousek z této sbírky může být impulsem pro někoho dalšího začít žít více bezodpadově!

Markéta Horáková Lazarová, Adéla Nešporová, členky spolku Hojnost

Ilustrační foto

 

Další článek:
Předchozí článek: