Baletní koncerty v kině Svratka

Baletní koncerty v kině Svratka

Ve dnech 3. a 4. června proběhl v sále Kina Svratka dvoudenní taneční maratón. Představilo se na něm přibližně sto žáků tanečního oboru ze Základní umělecké školy Tišnov pod vedením paní učitelky Markéty Chlubné. Tato akce na přelomu května a června se již stala tradicí a je s nadšením očekávána rodiči, tanečními příznivci i samotnými žáky.

První večer byl věnován zejména absolventům. Měli jsme je možnost vidět nejen ve skupinách, ale také v sólových výstupech nebo v menších uskupeních. Celkem jsme v tomto jedinečném večeru zhlédli 42 tanců. Absolventy střídali žáci z ostatních ročníků a my, diváci, jsme díky nim nahlédli do všech tanečních stylů. Převažovaly tance klasické, lidové a nechyběl ani scénický tanec. Zkrátka každý divák si zde našel „to své“.

Nutno říct, že baletních čísel odtančených tzv. „na špičkách“ rok od roku přibývá, za což patří poklona nejen žákům, ale především paní učitelce Chlubné. Tato nejtěžší taneční technika totiž vyžaduje od tanečníků velké úsilí, dlouhou přípravu a neskutečnou výdrž. Sebemenší chyba je vidět, v horším případě může končit i pádem. Nic takového se však během ani jednoho koncertu nestalo.

Druhý večer se představili především mladší žáci. Zejména ti z baletní přípravky a 2. ročníku byli roztomilí a jejich výkony sklidily nadšený aplaus. Obdiv zaslouží všechna sólová čísla. Nemohu však opomenout skvělé výkony Anny Drlíkové (Tanec pro Sultána), Petry Sklenářové (Tango), Kristýny Hradilové (Luisina polka), Anny Vackové (Diamant) a Edity Jurnečkové (Variace z Labutího jezera). Speciální pochvalu si zaslouží Barbora Skotníková, která se představila jako sólistka již ve 3. ročníku. Některé dívky získaly za svá vystoupení ocenění i na tanečních soutěžích.

Největší pochvalu a uznání však zaslouží ta, která stojí za celým tanečním maratónem – Markéta Chlubná. Právě ona vytvořila všechny choreografie, vybrala vhodnou hudbu, vymyslela kostýmy, zařídila jejich ušití i půjčení, všechny tance pedagogicky připravila a oba koncerty sama moderovala. Její profesionální přístup, neuvěřitelné pracovní nasazení a „tah na branku“ mohl pocítit každý, kdo šel někdy kolem naší hudební školy. Sama jsem měla několik let možnost jako korepetitorka nahlédnout pod pokličku její taneční kuchyně. A musím říct, že kolegyně Markéta Chlubná pro mě byla a je obrovskou inspirací, pokud jde o přístup k dětem a práci s nimi. A troufám si tvrdit, že stejně to vnímají i její žáci, kteří na svoji paní učitelku nedají dopustit. Přála bych proto nám všem, aby jí energie a láska k baletu vydržely i v dalších letech a aby pro nás připravila ještě mnoho krásných vystoupení.

Marika Kašparová

Foto: Josef Permedla

Další článek:
Předchozí článek: