Mezinárodní pěvecký festiva l LSD Lomnice

Mezinárodní pěvecký festiva l LSD Lomnice

Mezinárodní pěvecký festival LSD je známý po celé republice, a tudíž jej nemusíme příliš dopodrobna představovat. I letos bude v Lomnici ke slyšení vynikající muzika. V roce 2018 zde vystoupilo rokenrolové seskupení The 6 Fireballs, šest pánů v oblecích ze šedesátých let s účesy jako Elvis Presley a jasným cílem roztančit publikum. Uměli to báječně, během jedné skladby takřka nikdo neseděl na lavicích. Nadšení všech věkových skupin nás přimělo tuto kapelu pozvat znovu. Souběžně s jejich vystoupením proběhne i malý kurz rokenrolového tance.

V ten samý večer, 5. července, přivítáme i romskou kapelu Feri and the Gypsies. Hrají gypsy, swing, latino, to vše křížené s balkánskými rytmy. Den uzavře třeskutá koláž nositele Českého lva za hudbu k filmu Hastrman Petra Wajsara. Svou invenci předvede se svým projektem Develooper na lomnickém náměstí v pozdních večerních hodinách.

Lektorem LSD 2019 bude vicemistr světa v loopingu a dvojnásobný mistr České republiky v beatboxu – En.Dru. Výsledek jeho práce uvidíme na závěrečném koncertě 6. července od 17 hodin.

A protože jsou naši lektoři plní nápadů, pokaždé přijdou s něčím neobvyklým. Lukáš Prchal skládá čistě pro účely dílny dílo pro čtyři sbory, do kterého zapojí i varhany a zejména všech šest zvonů ve věžích kostela. Dílo to bude naprosto velkolepé, protože skladba tohoto typu je opravdovou raritou. Čtyři sbory budou zpívat zároveň v protilehlých částech kostela a dvě osoby budou obsluhovat zvony v jednotlivých věžích. Veškerá komunikace mezi sbory a věžemi bude probíhat přes mikroporty a počítač. Sladit vše zvukově, aby v daný okamžik zaznělo to, co má, bude potřebovat přesnost a obrovské soustředění všech. Zážitek pro diváka bude velkolepý. Více na https://www.lsdlomnice.cz/.

Barbora Pavlišová

Na LSD se objeví všestranný muzikant a zpěvák Petr Wajsara, který je nositelem Českého lva za hudbu k filmu Hastrman. Foto: Michal Šula

Další článek:
Předchozí článek: