Jeden svět Tišnov 2019

Jeden svět Tišnov 2019

Kdo jsem a kam patřím? Odpovědi na tyto otázky jsou v době politických krizí a rozdělené společnosti stále složitější. O to více potřebujeme najít vlastní identitu, která nám dává pocit jistoty a bezpečí. Jak chápat sama sebe, odlišit se od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Nejen po tom bude pátrat letošní ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční od čtvrtka 21. do soboty 23. března v Kině Svratka.

V letošním roce pokračuje úspěšná spolupráce s komunitní školou ZaHRAda, MěKS Tišnov a jsme rádi, že se festival opět bude konat pod záštitou starosty Tišnova pana Jiřího Dospíšila. Také jsme navázali spolupráci s Oblastní charitou Tišnov, která se postará o diskusi k pátečnímu filmu Láska a prázdná slova v rámci podpory služby Domácí hospicové péče. Festival letos zahájíme již ve čtvrtek filmem Na jejích bedrech, který nám připomene silný příběh nositelky Nobelovy ceny míru Nadjy Muradové a její boj za práva jezídů. Do odlišného prostředí nás vezme film Český žurnál: Bratři Okamurové, jenž nabídne zajímavé srovnání životních osudů známé bratrské trojice. Z pátečního programu lze doporučit vizuálně velice podmanivý snímek Vítejte v Sodomě, ve kterém se dozvíte nejen to, kde leží Sodoma, ale i jaký bude osud vašeho mobilního telefonu nebo tabletu. Sobotní program uvede v rámci projektu MamaTata kino film Čonhova planeta, který nás zavede k dětem do Jižní Koreje a ukáže, jak lze také přistupovat k dětem s poruchami chování. Velice aktuálního tématu rozdělené společnosti v Polsku si všímá další sobotní film Dobrá změna v Polsku.

V rámci dopoledních projekcí pro školy uvedeme dvě pásma pro děti, starším žákům ZŠ a středoškolákům pak nabízíme výběr z pěti celovečerních dokumentů. Dětské snímky představují jako každý rok závažná témata, jsou ale podávány odlehčenou a často poetickou formou vhodnou pro děti. Nabídku všech dopoledních filmů naleznete na stránkách www.jsns.cz a hlásit na ně se můžete na adrese marketa.alexova@jedensvettisnov.cz.

Součástí festivalu je letos nově sekce Jeden svět pro všechny, která se snaží nabídnout možnost zhlédnutí filmů sluchově nebo zrakově znevýhodněným. Víte, že Kino Svratka je bezbariérové a v nabídce máme snímky, které jsou opatřeny titulky pro neslyšící? Máte neslyšící známé ve svém okolí? Dejte jim vědět o festivalu a sami přijďte například na workshop znakového jazyka, který budeme pořádat v rámci doprovodného programu. Celý program festivalu budeme postupně zveřejňovat na Facebooku Jeden svět Tišnov a na stránkách www.jedensvet.cz/tisnov.

Na festivalovou předprojekci 8. března v domě Na pekle a hlavně na dobré filmy, hosty a zajímavá témata celého letošního ročníku zve tým festivalu Jeden svět Tišnov.

Jan Pernica

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: