Tenisový rok 2018

Tenisový rok 2018

Sportovní klub Tenis Tišnov, z. s., má bohatou historii a za nedlouho oslaví sto let od svého založení v roce 1922. Rok 2018 byl jedním z úspěšnějších jak díky soutěžím družstev, tak díky soutěžím jednotlivců.
Nejprve se zmíníme o soutěžích družstev. V roce 2018 měl SK Tenis Tišnov v soutěžích dvanáct družstev. Ve všech věkových kategoriích má klub nejen „A” týmy, které nastupují ve vyšších soutěžích, ale i svoje záložní „B” týmy, které hrají převážně základní soutěže. Klub opět postavil i „C” tým mladšího žactva. Tým dospělých „A” nastupoval v divizi a hráči měli za úkol bojovat o nejvyšší příčky. Mladý tým tvořený sourozenci Dominikem a Filipem Křipskými, Kryštofem Vítkem, Tomášem Stříteským, Kamilou Prudkou a Lucií Hromkovou doplňoval „veterán” Zdeněk Hrabálek. Družstvo si po celou dobu soutěže vedlo velice dobře, pouze v jednom případě zaváhalo se soupeřem TCV Strání. Tišnov podlehl 2/7 a zdálo se, že TCV Strání si jde za cílem postoupit do 2. ligy. Tento předpoklad se však nenaplnil, protože z neznámého důvodu TCV Strání, dvě kola před koncem soutěže, z prvního místa Divize odstoupilo. Odstoupení však zamíchalo tabulkou a Tišnov byl náhle na prvním místě. Před sebou mělo áčko utkání ve Zlíně, který postavil proti Tišnovu silný tým a vítězstvím nad
ním si tak před posledním kolem zajistil postup do 2. ligy. Tišnov nakonec o skóre skončil na třetím místě za Bajdou Kroměříž. V roce 2019 však tým dospělých „A” nakonec ve 2. lize startovat bude, a to poté, co došlo k výměně soutěží s TK Spartak Jihlava.

„B” tým ve složení Dominik Kučera, Zdeněk Kunický, Petr Nepustil, David Ventruba, Josef Kavalec, Kamila Prudká a Jitka Kunická bohužel po postupu v roce 2017 neudržel pozici v I. třídě JmTS a bez jediné výhry sestoupil do II. třídy, kterou bude hrát v roce 2019.

Dorostenecké „áčko” hrálo opět nejvyšší soutěž Junior Tour – O pohár prezidenta ČTS, kterou se týmu v roce 2016 podařilo vyhrát. V roce 2018 mělo družstvo ambice uspět v této soutěži a poprat se o vítězství. Sestava: Lars Aregger, Kryštof Vítek, Tomáš Stříteský, Jiří Zoufalý, Filip Čech, Veronika
Lebišová a Lucie Hromková pod vedením kapitána a trenéra Zdeňka Kunického nakonec zaváhala pouze jednou v domácím utkání proti ŽLTC Brno. Ve velice vyrovnaném souboji byl šťastnější soupeř z Brna a později se ukázalo, že tento zápas byl pro Tišnov klíčový. Tišnovu se totiž podařilo porazit i pozdějšího vítěze soutěže Tenis Slovácko a TK SK Zlín (v obou případech 6/3 pro Tišnov), kteří se v posledním kole utkali o přímý postup na MČR. Tišnov skončil na druhém místě o skóre s šesti výhrami a jednou porážkou.

Dorostenecké „béčko” bohužel sestoupilo do III. třídy JmTS, když skončilo bez jediné výhry na posledním místě.

Starší žactvo „A” mělo velice vyrovnaný průběh soutěže a o udržení v I. třídě rozhodovalo pár zápasů. Tišnov vybojoval 5. místo. „B” tým skončil ve III. třídě na pěkném druhém místě.
Tým mladších žáků měl hrát v I. třídě o udržení soutěže a to se na pátém místě podařilo. „B” tým a „C” tým skončily ve III. a IV. třídě na šestém místě.

Výrazného úspěchu dosáhla družstva babytenisu. „A” tým v I. třídě postoupil z prvního místa na krajské finále a „B” tým skončil za áčkem na třetím místě. Krajské finále v září
na dvorcích ŽLTC Brno se týmu v sestavě s Terezkou Hrdličkovou, Nelli Semotánovou, Adriankou Bukalovou, Amélkou Musilovou, Jakubem Koláčným a Violkou Otiepkovou pod vedením kapitánů Zdeňka Kunického a Zdeňka Hrdličky velice zdařilo. Nejprve první den družstvo porazilo tým z Kraví hory 4/0 a zajistilo si postup mezi nejlepších osm týmů v kraji. V neděli pak nepřál Tišnovu los a padl na první nasazený tým ze Zlína. Tomu Tišnov podlehl 5/1 a šel do bojů o 5.–8. místo. Tam však Tišnov již nezaváhal a po vítězstvích nad Jihlavou a Kroměříží si odvezl výborné 5. místo. Z celkového počtu 65 přihlášených babytenisových družstev v soutěžích JmTS je to skvělý výsledek.

Mimořádných úspěchů dosáhli hráči klubu i v soutěžích jednotlivců. Mezi největší úspěchy patří 3. místo Kryštofa Vítka v krajském přeboru v kategorii dorostu. V Třebíči mezi 60 účastníky skončil na bedně a probojoval se tak na Pardubickou juniorku (MČR dorostu). S Tomášem Stříteským prohráli ve čtyřhře až ve finále krajského přeboru a odvezli si stříbrné poháry. Kryštof Vítek dosáhl obrovského úspěchu na mezinárodním turnaji ETA do 16 let na ŽLTC Brno, kdy jako nenasazený hráč nejdříve prošel kvalifikací a poté si v hlavní soutěži poradil se všemi hráči. Vítězství na takto prestižním turnaji je zatím Kryštofovo největší v dorostenecké kategorii.
Mnoho trofejí ze soutěží jednotlivců přivezli i ostatní hráči klubu: Jakub Goldman, Hanz Rychtář, Karel Brusenbauch, Matyáš Řezanina, Adriana Koudelková a další. Terezka Hrdličková, Nelli Semotánová, Adriana Bukalová a Amélie Musilová startovaly během letní sezóny na babytenisovém okruhu O pohár hejtmana JMK, který byl tvořen osmi turnaji a závěrečným MASTERS. V konkurenci 84 hráček, které do okruhu zasáhly, se podařilo děvčatům z Tišnova nevídané. Z deseti hráček na závěrečném masters byly čtyři z Tišnova. Nejlépe si vedla Terezka, která skončila na třetím místě, Nelli na sedmém a Adrianka s Amélkou na devátém a desátém místě.

Od roku 2008 vyhodnocuje Jihomoravský tenisový svaz výsledky mládeže v anketě „Pohár mládeže JTS“. Z 91 hodnocených klubů obsadil SK Tenis Tišnov v roce 2018 výborné 9. místo. Tišnov se od začátku ankety pohybuje vždy kolem 10. místa. Anketa odráží výsledky jednotlivých klubů a práci s mládeží a pro SK Tenis Tišnov je práce s mládeží a dětmi priorita. Také v klubu každoročně vyhodnocujeme nejúspěšnější tenisty. Za rok 2018 to byli Mikuláš Buzrla (minitenista roku), Terezie Hrdličková (babytenista roku), Viola Otiepková (skokan roku), Kryštof Vítek (tenista roku) a družstvo babytenisu.

Poděkování za úspěšnou sezónu patří trenérům Filipovi Křipskému, Dominiku Kučerovi, Kamile Prudké, Kamile Goldmanové, Dominiku Zachovalovi, Petrovi Křipskému, Michaele
Jurčákové a Ludmile Vojtové. Na jejich práci s mládeží přispělo město Tišnov nemalou částkou z dotačního programu „Podpora trenérů mládeže”, za kterou klub městu děkuje.

Co klub čeká v roce 2019? V současné době finišuje s přípravami na výstavbu dvou nových antukových kurtů a ve spolupráci s AFK Tišnov na posunutí stávajícího fotbalového hřiště
směrem ke dráze. Výstavba kurtů a posun hřiště jsou plánovány v měsících březen až květen, tak aby AFK mohlo zahájit sezónu na již posunutém hřišti. Tenis tím získá další dva dvorce a celkový počet šest kurtů pomůže při trénování mládeže a do budoucna možnému navýšení počtu družstev. Také bude možnost pořádat turnaje vyšší kategorie, které si město velikosti Tišnova jistě zaslouží.

Za úspěšný rok 2018 a podporu činnosti a provozu patří poděkovat největším partnerům klubu, kterými jsou město Tišnov, Jihomoravský kraj a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

Text i foto Zdeněk Kunický

Další článek:
Předchozí článek: