O Jasné páce s Petrem Vášou

O Jasné páce s Petrem Vášou

Ve čtvrtek 9. srpna se na zahrádce U Palce představí legenda našeho bigbítu, skupina Jasná páka. Výraznou tváří této kapely je v posledních létech Petr Váša, kterého jinak známe především jako fyzického básníka nebo ze skupin Z kopce, Ošklid či Ty Syčáci (nemluvě o nezapomenutelné roli ve filmu Muži v říji). Na otázky týkající se „Páky“ nám odpověděl svým typickým rozverným způsobem…

Jasná páka s původním frontmanem Dádou Albrechtem skončila prakticky už v roce 1983 po (ne)slavném článku Nová vlna se starým obsahem v tehdejším komunistickém týdeníku Tribuna. Zbytek kapely už bez Dády se pak pod vedením Michala Ambrože trefně přejmenoval na Hudbu Praha, která s pauzami existuje dodnes a aby to bylo ještě složitější, má po nedávném „rozdělení“ – asi jako Plastic People – dvě různé podoby. Při tom všem se ale v roce 2008 znovuobnovila i Jasná páka. Jak a proč se to tehdy vlastně stalo a jak došlo k tomu, že původní roli Dády Albrechta převzal´s právě Ty?

Já už jsem s nimi byl na výroční šňůře v roce 1991, když tvrdili, že nikdo jiný Dádu nenahradí, chacha. Před deseti lety jsme se po pár veselých večírkových akcích prostě dohodli, že uděláme regulérní kapelu.

Prakticky ve všech svých ostatních projektech realizuješ svoje vlastní autorské počiny. Co Tě naopak přitahuje na účinkování v Jasné páce?

Páka pro mě vždycky měla zvláštní kouzlo takové chytré uvolněné anarchie, všichni členové byli osobnosti… Nakonec jsem se i dost podílel na nových písničkách, které se myslím pěkně zařadily do standardního repertoáru.

Za „Tvými zády“ stojí v kapele samé renomované osobnosti, které zde poslušně přebírají pozici sidemanů. Mám teď na mysli nejen samotného Michala Ambrože, ale především Davida Kollera za bicími, jeho spoluhráče z Lucie Martu Minárika u basy, a také dvě vynikající vokalistky Páju Táboříkovou či Markétu Foukalovou, které známe od Luboše Pospíšila nebo ze skupiny Lanugo. Jak tuhle poněkud neobvyklou situaci vnímáte uvnitř Jasné páky a jak na ni na koncertech reaguje publikum?

Mně se líbí, jak je kapela proměnlivá. Někdy jsem vepředu já, někdy holky, Michal i David mají taky sólové písničky. Všichni jsou myslím spokojení, protože je jasné, že největší hvězdou je Marta.

V mezidobí vydala kapela v roce 2014 dvojalbum; na jednom disku jsou živě provedené původní skladby Jasné páky, na druhém studiové nahrávky nových věcí. Na koncertech se ale scházíte jen velmi sporadicky. Je to tedy tak, že každé nynější vystoupení je víceméně už spíše mimořádnou perličkou pro publikum i samotné muzikanty?

No, držíme se nejen sloganu „Jasná páka je pokračování večírku jiným způsobem“, ale i sloganu „U Páky nikdy nevíš“.

Za ta léta, co se známe, bych řekl, že máš Tišnov docela rád. Už před více než 30 lety jsi zde hrával s Uzeným kolenem, Z kopce měli v Tišnově jeden ze svých prvních koncertů, zazněla tu také Tvoje dnes již kultovní Bledá dívka s dalamánky, dokonce jsi kdysi sólově dělal „předskokana“ Dáši Voňkové. Navíc občas dáváš k lepšímu vyprávění, jak při svém dávném teenagerském útěku z domova skončil´s v Tišnově na nádraží… Takže co Ty a Tišnov?

Tišnov miluju i z jiných důvodů, než je to relativní ticho, ale nedávno jsem zrovna Martovi, který je z Bratislavy, vysvětloval, že u vás to bude daleko lepší hraní než před časem v Hlučíně, kde to ovšem vůbec nebylo špatné!

Václav Seyfert, redaktor TN

Popisek pod fotografii: Petr Váša při vystoupení v Tišnově v červnu 2010. Foto: Patrik Žák

Další článek:
Předchozí článek: