M*A*S*H Malhostovice 2018

M*A*S*H Malhostovice 2018

V neděli 27. 5. proběhl tradičně netradiční dětský den v Malhostovicích. Letošní téma bylo „vojenská nemocnice MASH“.

Odrostlejší si zavzpomínali na branné hry, které v mládí absolvovali a s chutí se dělili o své zážitky. U „odvodu“ (registrace) obdržely děti vojenskou knížku, do níž byly zapisovány splněné úkoly. Nejdříve musely projít stanovištěm, kde dostaly „psí známku“ a byly pomalovány maskovacími barvami. Patřičně připraveny pak vyrazily po stanovištích, kde musely předvést zručnost při průchodu minovým polem, střelbě ze vzduchovky či hodu granátem. Nechyběla samozřejmě stanoviště, kde musely poskytnout první pomoc, přenést zraněného do bezpečí či podat správný lék. Jedním ze stanovišť byl i operační sál, kde děti musely vytáhnout zraněnému vojákovi kulku z těla. Jelikož se nenašel žádný figurant, musela posloužit jen figurína.

Potom, co vojíni úspěšně prošli výcvikem, dostali sladkou odměnu a domů si odnesli i vojenský šátek s odznakem. Prozatím se z nich stávají vojáci v záloze, ale pokud bude třeba, budou povoláni do služby.

Téma letošního dětského dne nebylo žádným tajemstvím, a proto přišlo mnoho dětí ve vojenském už z domu, což dotvářelo autentičnost vojenského prostoru. Akci pořádal Sokol Malhostovice a vypomáhalo i mnoho dalších dobrovolníků. Jako tradičně bylo vše perfektně připraveno a zorganizováno, za což patří organizátorům velká pochvala.

Text i foto: Vojtěch Halouzka

Další článek:
Předchozí článek: