Alík – hliníkový balík 2018

Alík – hliníkový balík 2018

Vyhodnocení letošního ročníku soutěže ve sběru použitého hliníku, které pořádá dětský oddíl – 1.BRĎO Tišnov – Gingo, proběhne v pondělí 4.6.2018 v klubovně Brďo na Inspiru Tišnov.

 V 16.00 hod začneme soutěžní hliník vážit a poté budou v cca 16.45 hod vyhlášeni vítězové.

Soutěží se ve dvou kategoriích: malé kolektivy (jednotlivci, rodiny) a velké kolektivy (třídy, organizace…) Hliník můžete sbírat i nesoutěžně a odevzdat jej v tento den do naší klubovny nebo průběžně do tišnovské ekoporadny.

Hliník – co je zač?

Hliník se získává nejčastěji z bauxitu, horniny těžené v povrchových dolech. Pro své vlastnosti je hliník využíván jako konstrukční a obalový materiál.

Bauxit se v naší republice nikde netěží, proto jej musíme dovážet v podobě rudy či hotového kovu. Těžba bauxitu a nutnost dopravy hliníku či bauxitu je zátěží pro přírodu. Doprava znamená další emise a spotřebu pohonných hmot. Ze zpracování 4 tun bauxitu získáme pouze 1 tunu čistého hliníku. Hliník se na skládce téměř nerozkládá. Množství energie spotřebované na zisk čistého kvalitního kovu recyklováním (přetavením v peci) je ve srovnání s výrobou primárního hliníku o 90 – 95 % nižší.

A jak hliníkový obal bezpečně poznáme?

Že je obal hliníkový, poznáme podle symbolu tří šipek a uvnitř číslo 41 či pod šipkami označení ALU. K odlišení, zda je obal opravdu hliníkový, nám pomůže magnet. Magnetka odliší, zda je obal z železného kovu (magnetismus působí) či z hliníku (magnetismus se neuplatní). Také ne všechno, co se hliníkově třpytí, je možné sbírat: pokud se po zmáčknutí hliníkově stříbrný obal opět vrátí do svého původního tvaru, je v něm zastoupení hliníku tak malé, že není možné tento obal dále zpracovávat (např. obaly od kávy). Zpracovatelským firmám také pomůže, pokud obal očistíte od zbytků potravin i papírových nálepek.  Přehledový seznam:

Sbírat: nápojové plechovky, použité fólie od jogurtů, termixů, rybích salátů, sýrů, obaly od paštik, hliníkové kapsle od kávy. tuby od léčiv, folie z čokolád, sprejové nádobky, hliníkové nádobí a příbory (např. papiňáky, ešusy, vidličky, lžíce, nikoli však nože – obsahují železo), žaluzie, soudky konve, stanové konstrukce, lehátka apod. Nesbírat: folie spojené s papírem a plastem (obaly od žvýkaček, vnitřní obal cigaretové krabičky, pytlíky od kávy, polévek, obaly od sušenek, arašídů, mražených krémů, obaly od trvanlivého mléka v krabicích, poplastované obaly od léků), nádoby nebo jiné předměty kombinované s železnými či jinými prvky apod.

Prosíme o důkladně vytříděný hliník, ušetříte tím pro nás složité a náročné přebírání pytlů při dodatečném třídění, často mezi hliníkem bývají i plechové obaly od nápojů, kalíšky od čajových svíček s voskem a kovovými středy nebo lesklé plastové obaly např. od kávy – někdy je těchto věcí více než samotného hliníku. Děkujeme všem, kteří se do třídění hliníku zapojují.

Šárka Ondráčková (Alfík), 1. Brďo Tišnov – Gingo

foto ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: