TIŠNOVSKÉ KULTURNÍ LÉTO ZAČÍNÁ UŽ KONCEM KVĚTNA

TIŠNOVSKÉ KULTURNÍ LÉTO ZAČÍNÁ UŽ KONCEM KVĚTNA

Byly doby, a to ještě poměrně nedávno, kdy Tišnov i jeho nejbližší okolí přes prázdniny víceméně „kulturně spaly“. Chodívalo se do Železného na Výtvarné léto, U Palce se nějakou dobu konaly hudební festiválky, ale jinak bylo spíše ticho po pěšině. Městské kulturní středisko již vloni tyhlety stojaté vody řádně rozčeřilo, když připravilo celou sérii koncertních akcí, zastřešených společnou hlavičkou Tišnovské kulturní léto. Zahájil je tehdy Xavier Baumaxa, ukončila Mňága a žďorp a mezi nimi zahráli a zazpívali například ještě Jan Spálený, Michal Prokop, Ivan Mládek nebo Aneta Langerová.

V dobře zahájené nové tradici se sluší pokračovat, takže letos se opět hudbymilovní Tišnováci mají i v horkých letních měsících na co těšit. Dnes si dovolíme pozvat diváky a posluchače na tři úvodní koncerty cyklu a v prázdninovém dvojčísle se zaměříme na to, co se odehraje během července a srpna.

Stejně jako před rokem začne Tišnovské kulturní léto na zahradě Městského kulturního střediska. Ve čtvrtek 31. května se tu od 19,30 hodin představí moravský nadžánrový soubor Ensemble FLAIR. Kapela vznikla na podzim roku 2014 a hned po půl roce získala za úpravu lidové písně Ej, lásko, lásko první cenu v mezinárodní rozhlasové soutěži Grand Prix Svetozára Stračinu. Záhy jí vyšlo u firmy Indies Happy Trails první album Od pramenů k moři… a soubor se pak výraznou měrou podílel i na sólové desce své zpěvačky Kláry Blažkové-Obručové V klíně rodných hor. V listopadu 2016 se Ensemble FLAIR zúčastnil ostravského mezinárodního hudebního festivalu Musica Pura v programu Písňové studánky Leoše Janáčka. Vystoupil zde spolu se světoznámými českými umělci – sopranistkou Martinou Jankovou a klavíristou Ivo Kahánkem – s nadžánrovou interpretací moravské lidové poezie v písních. O rok později si účast na stejné akci zopakoval pro změnu v komponovaném hudebně-literárním pásmu Slezské písně aneb Pocta Petru Bezručovi. Uměleckým vedoucím souboru je cimbálista Jan Rokyta, který pro kapelu také upravuje většinu repertoáru. Již zmíněná vokalistka Klára Blažková-Obručová podle charakteristiky na webových stránkách skupiny „osciluje mezi valašským folklorním festivalem, renomovaným klasickým pódiem a nočním klubem někde v Rumunsku.“ Dalšími členy jsou klarinetista Jiří Pivovarčík, houslista Petr Vala, kontrabasista Lukáš Švajda a violista Jiří Pospěch.

Po úspěchu loňské výtvarné výstavy Z jiného světa se dalšího kulturního počinu dočká charismatické prostředí bývalého ovčína v areálu kláštera Porta coeli v Předklášteří. V pátek 15. června zde od 19,30 hodin vystoupí dnes již bez přehánění světoznámá houslistka, zpěvačka a herečka Iva Bittová se skupinou Čikori, kterou tvoří dále jazzmeni Jaromír Honzák (kontrabas) a Oskar Török (trubka), stejně jako Ivin dávný spoluhráč už z časů Dunaje, kytarista Vladimír Václavek; v kapele se kromě nich objevuje také hráč na bicí a perkusista Miloš Dvořáček. Název souboru není romského původu, jak se většina posluchačů mylně domnívá, ale jde o fonetický přepis anglického slova chicori=čekanka. Pod hlavičkou „akustické hudební společnosti“ Čikori vyšlo velmi ceněné album už v roce 2001 a získalo tehdy prestižní cenu Anděl v kategorii Lidová a etnická hudba. Hudebníci ale měli v té době spoustu dalších projektů a brzy po vydání desky se Čikori na dlouhou dobu odmlčelo. Teprve naplánované setkání na oslavě zpěvaččiných narozenin se proměnilo v touhu po jeho obnovení a skupina teď již několik let pravidelně koncertuje, přičemž v roce 2016 vydala i nové album s názvem At Home, které se stalo výsledkem pečlivě připravené, téměř dva roky trvající studiové práce. Zvukový mastering nahrávky byl ve finále proveden v New Yorku a postaral se o něj renomovaný Dave Cook, který spolupracoval například i s Davidem Bowiem, Alanis Morissette nebo skupinou Radiohead. Iva Bittová v současnosti koncertuje již převážně v zahraničí a její vystoupení v neobvyklé lokalitě slibuje být nevšedním zážitkem.

V pátek 29. června se Tišnovské kulturní léto vrátí na zahradu Městského kulturního střediska, kde rovněž od 19,30 hodin vystoupí íránský soubor Najva Ensemble, hrající současnou hudbu propojenou s poezií. Jeho klíčovými postavami jsou pianistka a skladatelka Homa Samiei a zpěvačka plus básnířka Shaghayegh Bagheri. Ansámbl má za sebou mnohá koncertní vystoupení nejen v domovském Teheránu, ale také v řadě světových zemí, například v Maďarsku, kde se k oběma členkám připojili hudebníci z budapešťského rozhlasového orchestru, v Nizozemsku, ale třeba i v Mexiku. V říjnu 2015 vydaly jmenované umělkyně album s názvem Free, které obsahuje 12 skladeb a vystupují na něm i další přizvaní hudebníci, nejčastěji Maghol Taheri a Minoo Tavakoliyan. Hudbu podobného ražení rozhodně neslýcháme v našich končinách naživo zcela běžně, a proto i tento koncert nepochybně patří k odvážným a chvályhodným dramaturgickým nápadům pořádajícího MěKS.

V příštím čísle Tišnovských novin Vás přesvědčíme, že během prázdnin Tišnovské kulturní léto rozkvete do mnohem razantnější rockové podoby…

Václav Seyfert, redaktor TN

Foto: Ivan Korč

Další článek:
Předchozí článek: