Výstavy v Podhoráckém muzeu v Předklášteří

Výstavy v Podhoráckém muzeu v Předklášteří

Cestovatelé do světa a svět k nám 

Cestovatelé do světa a svět k nám – to je název výstavy, která byla otevřena v Podhoráckém muzeu v Předklášteří (pobočka Muzea Brněnska) o Muzejní noci 20. května. V podnázvu se objevují slova Velká cestovatelská výstava jako odraz dnešního globalizovaného světa. A je to tak, podařilo se skloubit sbírkové i nesbírkové předměty, fotografie a dokumenty a trochu regionálně zachytit cestovatelskou minulost z Rakouska-Uherska, z první republiky, za socialismu a situaci v současném světě, kdy je možné se vypravit prakticky kamkoli.
Při procházení pěti výstavními prostory se nejprve návštěvník setká v zařízených pokojích s kvapným odjezdem Benedikta Kociána v roce 1912 do Jižní Ameriky a hned vzápětí s mimořádnou osobností ženy cestovatelky v prvních desetiletích 20. století, s Barborou Markétou Eliášovou. Nechybí astronom a polárník Antonín Mrkos, cestovatelé Zdeněk Müller a Dobroslav Šťastný z Ivančic, rodina Jeřábkova zkoušející štěstí na Tahiti, je zastoupen i misionář Josef Fasora. Jako srovnání je u všech připojen medailonek z návštěv těchto destinací v současnosti včetně map a předmětů.

Jedna výstavní místnost je věnovaná cestování v období socialismu a také příslušníkům národů, kteří se na Tišnovsku ve větším počtu usadili. Je tu i místo k interaktivní zábavě pro děti, ale nejen pro ně. Velké světadíly s obrázky zvířat na doplňování, cizokrajné oděvy, druhy a modely dopravních prostředků, zavazadla, o tom všem se dá povídat a skoro vše se dá vyzkoušet. Děti si kromě toho mohou vyrábět maličkosti nebo kreslit.

Největší výstavní sál se nese v duchu současných cest do dalekých končin světa. Vedle zeměpisného seřazení se můžeme zamyslet nad cílem a způsobem cest, od individuálních výprav s baťůžkem po zcela odpočinkové trávení dovolené. Lákavé fotografie a zajímavé dovezené věci umocňují poslední dvě figuríny (na výstavě je jich celkem sedm) a také panely s pohlednicemi nazvané A CO VY?, které vybízejí návštěvníka, aby se zapojil.

Výstava bude doplněna doprovodnými programy, např. módní přehlídkou, hudebními pořady, promítáním fotografií, besedami s cestovateli, cizokrajným pojetím zimního slunovratu a v samém závěru dokonce ochutnávkou exotických pochoutek.

Doba konání: 21. května 2017 – 7. ledna 2018.

 

Rozhlas provází generace

Jak příjemné bylo překvapení pro muzejníky z Podhoráckého muzea (pobočky Muzea Brněnska), když začali shledávat sbírkové předměty k výstavě Radiopřijímače jako zdroj informací a zábavy a když požádali o spolupráci kromě institucí i soukromníky. Ochotní sběratelé zapůjčili na výstavu několik velmi zajímavých exponátů, které výborně doplnily sbírku muzejní. K instalování se využily některé dobově typické nábytkové kousky, které podpořily chronologické a prostorové rozčlenění výstavy. Vzhledem k historii rozhlasového vysílání v naší republice se nabízela návaznost po desetiletích. Poznámky v textech se týkají i situace za druhé světové války, rozhlasu po drátě a převedení všech soukromých firem pod značku Tesla. Tvary a design přístrojů jsou rozličné, na výstavě jsou dokonce unikáty. Do návrhů nových a do vymýšlení názvů radiopřijímačů se mohou zapojit i návštěvníci.

Do průběhu konání výstavy (13. června – 17. září 2017) je zařazena beseda se sběratelem.

 

Irena Ochrymčuková

Foto: archiv Podhoráckého muzea v Předklášteří

Další článek:
Předchozí článek: