Jubilejní Bluesová pomlázka

Jubilejní Bluesová pomlázka

V sobotu 8. dubna se v kulturním domě v Železném u Tišnova uskuteční od 18.30 hodin již pátý ročník hudebního festivalu BLUESOVÁ POMLÁZKA.

Stejně jako v minulých létech vystoupí i tentokrát tři kapely, u nichž jsou vesměs bluesové kořeny zcela nepochybné, nicméně hudební mízu z nich těží poněkud odlišným způsobem, takže pestrost večera bude jako vždy zajištěna. Úvodní set bude patřit brněnské skupině Band Of Heysek. Jedná se o relativně nový „boční“ projekt leadera Hoochie Coochie Bandu Jana Švihálka a bubeníka Lukáše Kytnara (mj. Afrodite, Nuck Chorris Gang a další kapely), v němž působí buď pouze ve dvou, nebo je doplňuje baskytarista Mojmír „Bob“ Sabolovič. Zatímco Švihálkova kmenová skupina je přece jen do značné míry „retro“, projev „Hejsků“ je podstatně modernější, hutnější a sálá z něj vydatná vnitřní síla. Do Železného je sice kapela avizována jen jako duo, ale s dovětkem, že „možná přijede i nějaký basista…“

Zbytek večera už bude mít v podstatě kompletně mezinárodní punc. Také v případě druhého účinkujícího se na pódiu představí jen dva muzikanti: bude to americký kytarista Jesse Ballard společně s německým saxofonistou českého původu Joe Kučerou. Hudba se oproti úvodní kapele rozhodně zklidní a mírně se posune k jazzu. Ballard pochází z Kalifornie, ovšem procestoval půl světa, takže jeho působištěm byl i někdejší Západní Berlín nebo Londýn. V sedmdesátých létech byl téměř nepřetržitě na turné včetně koncertů například s Joe Cockerem nebo Robertem Palmerem. Jeho osobitý projev kdosi výstižně charakterizoval jako originální směs hudby Van Morrisona s přídavkem jazzu, blues či folku a s esencí kalifornského slunce… Kučera hrával před svou emigrací v dechové sekci Prokopových Framus Five, v Německu působil v muzikálu Hair a spolupracoval i s takovými veličinami, jakými byli Alexis Korner, Dick Heckstall-Smith nebo polská legenda Czeslaw Niemen. S Martinem Kratochvílem se podílel na bluesové hudbě k filmu Tankový prapor.

V závěru každého ročníku Pomlázky to vždy někdo pořádně „rozbalí“. Tentokrát se o to postará rakouská trojice The Roosevelt Houserockers, hrající klasické chicagské blues, a to bez basové kytary ve složení: Andreas Weilhartner – kytara, zpěv, foukací harmonika, Jörg Brunnbauer – bicí, zpěv, Timo Brunnbauer – kytara, zpěv. Název kapely odkazuje na legendárního slidekytaristu sedmdesátých let Hound Dog Taylora, který se ve skutečnosti jmenoval Theodore Roosevelt Taylor a jeho skupina si říkala Houserockers. Trio z Lince se u nás už úspěšně představilo například na šumperském Blues Alive nebo na festivalu v Boskovicích. V daném žánru je to nepochybně nejlepší kapela našich jižních sousedů.

Jako vždy doplní v Železném hudbu i instalace fotografií. Tentokrát představí své práce čebínský Jiří Balák, který je již léta „dvorním“ fotografem brněnského klubu Leitnerka a většina jeho momentek z hudebních pódií tedy pochází právě odtud.

Předprodej vstupenek probíhá v tišnovském knihkupectví paní Raškové na Brněnské ulici a také na obecním úřadě v Železném. Vstupenky budou samozřejmě, ovšem za přiměřeně vyšší cenu, k dostání i přímo na místě před zahájením akce. Tradičně bude kvalitně postaráno i o návštěvnické žaludky, takže by nic nemělo bránit tomu, aby se v Železném jako vždy odehrál báječný bluesový víkend.

 

Václav Seyfert, redaktor TN

Foto: Na závěr letošní Bluesové pomlázky vystoupí rakouské trio Roosevelt Houserockers. Autor: Jindřich Oplt

Další článek:
Předchozí článek: