Víte, co je mankala?

Víte, co je mankala?

V říjnovém čísle TN mne zaujal nápad pana Seyferta, představovat sportovce z našeho regionu, kteří dosáhli úspěchů v méně známých sportovních odvětvích. Ráda bych tedy také někoho zmínila a zároveň vás seznámila s něčím novým. Chci Vám představit Radku Nezvalovou.

Od 4. třídy ZŠ v Tišnově se mnou chodila do třídy Radka Křivánková, která bydlela stejně jako já na sídlišti na Květnici. Vychodily jsme spolu základku, po ní jsme se rozešly na studia, Radka absolvovala chemickou průmyslovku v Brně, brzy se vdala, narodila se jí dcera. Do Tišnova stále jezdí za maminkou. Za pár let jsme si pořídily potomky ve stejný čas, začaly jsme se více stýkat, občas spolu jedeme na dovolenou. Na jedné z dovolených jsem zjistila, že Radka je vášnivá hráčka společenských her. Baví ji poker, deskovky, karty i sudoku. Letos jsem se ale dozvěděla, že se posunula o hodně dál, než jsem tušila, než mi řekla. Je velmi skromná, nikdy se nechlubí.

Když naše děti přijely letos z tábora, hlásily mi, že teta je vicemistryní Evropy, že to psala dětem v dopise. Nevěděla jsem, o co jde, tak jsem Radce napsala a koukla na její facebookové stránky. Spadla mi brada údivem. Při její neuvěřitelné skromnosti – neboť kdo by se rád nepochlubil – jsem zjistila, že Radka se stala vicemistryní Evropy v tzv. mankalových společenských hrách. V červenci t. r. se zúčastnila ME na Toguz Kumalak Championship ve Schweinfurtu v Bavorsku a v mankalové hře Toguz Kumalak rapid (hraje se na 2x 20 min.) získala 3. místo, ve variantě blitz (hraje se na 2x 7 min., hráč má na odehrání všech svých tahů pouhých 7 min.) se umístila druhá, obé v kategorii žen. Hodiny jsou stejné jako u šachu.

O co vlastně jde, co to mankalové hry jsou? Jsou to jednoduché deskové hry, během nichž člověk procvičuje své schopnosti v oblasti paměti, kombinatoriky, představivosti, rychlého rozhodování. Jsou založeny na zkušenostech a schopnostech hráčů, ale základní princip a pravidla mají velmi jednoduché. Jde o dřevěnou desku s důlky a hracími kameny, které se přesouvají z jednoho důlku do dalších dle přesně stanovených pravidel a cílem je získat více než polovinu hracích kamenů. Hra je běžně určena pro dva hráče. Mankalových her je více druhů, např. Toguz Kumalak je národní kazašská hra, která je součástí i výuky na školách i univerzitním předmětem. V Africe, Evropě a Asii se hrají varianty Wari, Oware, Kalaha, Mangala či Bao – základ je vždy stejný, hrací kameny často nahrazují různé tropické plody či semínka a pravidla se lehce obměňují. Vždy však hráč musí spoléhat pouze na své schopnosti, myšlení, předvídavost, stejně jako třeba u šachu, jen je hra svižnější. Je i velmi zábavná, umožňuje také rozvoj myšlení a schopností, pomáhá při prevenci civilizačních degenerativních onemocnění (např. Alzheimerova choroba). Nyní už je možné hrát mankalové hry i virtuálně, lidé z různých kontinentů se potkávají online u svých počítačů.

Od roku 2012 existuje Česká federace mankalových her, která už pořádala v České republice i druhé mistrovství světa v těchto hrách. Federace sdružuje mankalové a tzv. abstraktní hry, má dva kluby – Národní klub Oware a Národní klub Toguz Kumalak. A právě přes NK Toguz Kumalak se probojovala na mistrovství Evropy do Almaty (rodiště hry) v Kazachstánu v roce 2015 i Radka. Byl to její první šampionát, umístila se v různých typech soutěží na osmém, desátém a třináctém místě. A letos se v Německu stala vicemistryní Evropy v TK v nejrychlejší variantě „blitz“.

Nedalo nám to, abychom si nezahrály spolu. Zkuste však pochopit pravidla za chodu, když protihráč už má v hlavě dohráno a vaše kameny ve svém důlku. Přesto se mi hra velmi zalíbila, ani nejsem otrávená z permanentní prohry – přeci jen hraji s vicemistryní Evropy. Občas mám pocit, že se to nenaučím, že Radku nemůžu nikdy dohnat, že je příliš chytrá (členem Mensy také není kdekdo), ale nevzdávám to. Radka vše trpělivě vysvětluje, občas udělá „tah pro mě“, ubezpečuje mne, že každý začátek je těžký. Budu muset promrskat sčítání, odečítání a násobilku. Rychlost, s jakou Radka počítá a zná několik tahů dopředu, je ohromující. Říká, že v Kazachstánu se člověk musí připravit, že 99 % her s Kazachy prohraje a to 1 % bude remíza. Ale krása a jednoduchost hry jsou tak fascinující, že se člověk prostě znechutit nenechá a zkouší to znovu. Líbí se mi, že v ČR se pořádají turnaje pro zkušené i pro úplné začátečníky. Kdo to chce zkusit, jednoduše přijde a přihlásí se. Pořádají se turnaje i pro děti školou povinné.

Radka už se teď připravuje na další soutěže v Toguz Kumalaku/Warri v roce 2017. Nejbližší je turnaj ve Warri v únoru 2017 v Cannes (FR), Mistrovství republiky v červenci 2017 a 4. mistrovství světa v Toguz Kumalaku v září 2017 v hlavním městě Kazachstánu Astaně. Tam už má účast jistou! Kromě úžasné turnajové atmosféry tak Radka navštíví i země, kam by se běžně asi nedostala.

Mě k TK přivedla Radka, Radku k mankalovým hrám Hana Kotinová, která spoluzaložila zmíněnou federaci v České republice. Třeba i vás tato úžasná společenská aktivita nadchne. Myslíme si, že by o tyto deskové hry měly být obohaceny třeba zájmové kroužky či družiny ve školách, knihovny, určitě by se to nejen našim dětem vyplatilo. Více informací o mankalových hrách naleznete na webu www.mankala.cz.

A ještě prostor Radce: Hraní deskových a obzvláště mankalových her je nádherný, vzrušující svět plný napětí, radosti, objevování a překonávání sebe sama. Stokrát se to nepodaří a najednou přijde chvíle, kdy to jde, všechno do sebe začne zapadat. Albert Einstein řekl: „Rozum, když už jednou rozšířil svoje hranice, se nikdy nevrátí do těch původních.“ Pokud i vy chcete rozšířit svoje hranice, vyzkoušejte mankalové hry na iggamecenter.com (stránky lze přepnout do češtiny). Uvidíte-li hráče s českou vlajkou a jménem jellyfish, můžeme to spolu zkusit .

A já dodávám: zkuste si mankalovou hru zahrát a držte se mnou Radce palce, ať se jí v dalších turnajích stále daří! Já se těším na svou první desku a možnost „mučit“ členy své rodiny a přátele, aby si zahráli se mnou.
Kamila Marek Ševčíková

Foto: vlastní archiv Radky Nezvalové

Další článek:
Předchozí článek: