Před náročnou zimou

Před náročnou zimou

Listy na zemi, svatý Martin v listopadu přijíždí na bílém koni. Podzim je obdobím příprav na dlouhou a náročnou zimu. Sluníčko postupně ztrácí svoji sílu, dny se stále více zkracují. Pomalu, ale jistě převládá chlad a tma. Doba změn tohoto náročného ročního období je vždy zkouškou odolnosti organismu po psychické i fyzické stránce. Více než v kterémkoli jiném ročním období se na podzim můžeme setkat s pochmurnou náladou, nostalgií, pocity sklíčenosti a obavami z budoucnosti.
Podívejme se na podzim z té lepší stránky. V první polovině tohoto období si vybavíme pouštění draků, sběr ovoce nebo sbírání listí. Symbolem jsou ořechy, podzimní květy, šípky, jeřabiny, dřínky, trnky, hrozny, jablka, hrušky, slívy a zbarvování se přírody. Nastává tedy čas hojnosti a sklizně.
S podzimem souvisí i meluzína. Vědí o ní něco dnešní děti? Jak se vlastně dostala do našich komínů? Proč ji vzpomínat právě teď? Nastává čas pohádek a vyprávění dětem, vnoučatům o časech dávno minulých a třeba i o víle Meluzíně. Jde o to, zkrátit si ty chvíle nevlídného počasí.
Kdysi na podzim začínal školní rok. Bylo to dáno historickými důvody, protože děti běžně pomáhaly při sklizních na statcích, a teprve když bylo sklizeno, mohly chodit do školy.
Pokud máte pocit, že na podzimu není nic hezkého, tak vězte, že krásná kytice v podzimním stylu vám zaručeně zvedne náladu. Přichází rovněž čas k dokončení rozdělaných projektů a přemýšlení o budoucnosti.
Všimli jste si, jak příroda ztichla? Už není slyšet ptačí zpěv. Jen poplašný křik sojky občas zaslechneme v lesích. V zahradách sem tam pískne sýkora a ozve se pokřik kosa, když spatří kočku.
Co můžeme očekávat od podzimu? Již koncem října příroda vykouzlila celou škálu barev. Dary podzimní přírody jsou listy, které hrají všemi barvami, a zrající plody. Krajina září na dálku a na nás působí pestrá podzimní atmosféra. To je ta vlídnější stránka. Do té druhé poloviny podzimu také patří mlhy a deštivé počasí. Příroda se začíná ukládat k odpočinku – zimnímu spánku, aby se mohla znovu ukázat ve své jarní kráse. K proměnám nedochází jen v případě krajiny, ale také ptáci, zvěř i lidé postupně vyměňují svůj šat za zimní.

Josef Permedla
Foto: Josef Permedla



Další článek:
Předchozí článek: