Brhlík lesní – stromový artista

Brhlík lesní – stromový artista

Když v lese nebo v parku zaslechnete pomalé „tvit“, „tvit“ nebo trylkované „tuí, tuí, tuí“, tak je jisté, že se jedná o drobného, robustního ptáčka s krátkýma nohama a silným ostrým zobákem – brhlíka lesního.
Brhlík chvilku nepostojí, rychle přeletuje, obratně jako akrobat šplhá po větvích a kmenech stromů, často i hlavou dolů a dokáže se pohybovat i po spodní straně vodorovných větví. Je ptákem stálým a ke svému životu vyhledává především smíšené a listnaté lesy a často ho uvidíme i v zahradách a městských parcích.
Hnízdí v dutinách stromů. Obsazuje dutiny po datlech nebo strakapoudech a velmi rád se usadí i ve vyvěšených ptačích budkách. Vstupní otvor a různé praskliny pak oblepuje jílem nebo hlínou smíchanou se slinami na požadovanou velikost. Jako hnízdní materiál používá nejčastěji kousky kůry, hlavně kůry borové. Hnízdí jen jedenkrát do roka a do hnízdní dutiny snese zpravidla šest až osm bílých, červenohnědě kropenatých vajíček, na kterých sedí jen samička po dobu 14 až 18 dnů. Mláďata na hnízdě krmí oba rodiče, a to převážně hmyzem a krmení trvá 23 až 25 dnů. Při opouštění hnízdní dutiny jsou mláďata již plně vzletná. Páry brhlíků spolu zůstávají po celý život a jsou věrné svému teritoriu.
V zimě jsou brhlíci častými hosty krmítek. Je radost pozorovat, jak energicky konzumují například semena slunečnic. Hmyzožraví ptáci, kteří u nás přes zimu zůstávají, jako jsou brhlíci nebo sýkory, se musí při nedostatku hmyzu v zimním období přeorientovat na konzumaci semen, aby nepříznivé zimní období ve zdraví přežili.
Bohumil Kabeš
Foto: Bohumil Kabeš



Další článek:
Předchozí článek: