Tišnovští radioamatéři opět bodovali

Tišnovští radioamatéři opět bodovali

Stejně jako v minulých letech se kolektivní stanice OK2KEA radioklubu Tišnov zúčastnila největšího mezinárodního závodu na velmi krátkých vlnách v pásmu 145 MHz známém pod názvem Polní den. Ten se koná každoročně vždy první celý prázdninový víkend – letos tedy 2. a 3. července. Soutěžící stanice vyjíždí v těchto dnech do terénu obsadit nejvýhodnější kóty na vrcholcích kopců a hor, aby svým umístěním v navazování radioamatérských spojení vytvořily
předpoklady pro co nejlepší umístění vyjádřené počtem získaných bodů. Za každý překlenutý jeden kilometr vzdálenosti mezi soutěžícími stanicemi se totiž započítává právě jeden bod. Nejde tedy o celkový počet oboustranně navázaných spojení, ale o největší součet bodů – tj. kilometrů mezi těmito soutěžícími závodníky. Naše tišnovská kolektivní radiostanice OK2KEA letos vysílala ze střediska Veselský chlum nedaleko Lomnice a obsadila v tomto mezinárodním klání pěkné jedenácté místo z celkového počtu 75 tuzemských závodících stanic. Ve své kategorii získala
118 557 bodů. To představovalo v letošním roce absolutní rekord v navázání celkového počtu 412 spojení za 24hodinovou dobu konání závodu v šestapadesátileté existenci radioklubu.
Nejlepšího letošního výsledku se ziskem 972 bodů/kilometrů bylo dosaženo navázáním a potvrzením oboustranného spojení s bulharskou radiostanicí volací značky LZ7J.
Průměrná překlenutá vzdálenost na jedno spojení činila 288 km, tj. 288 bodů. Těchto velmi dobrých celkových výsledků bylo dosaženo s výkonem vysílače 800 wattů do dvoupatrové Yagi antény, každé o dvanácti elementech. To je pro náš kolektiv o to cennější umístění, že se v celkové výsledkové listině letos objevily stanice i s trojnásobným výkonem a nesrovnatelně lepším anténním vybavením.
Na tomto místě bychom rádi poděkovali za podporu města Tišnova, a to nejen za finanční příspěvek, ale i za metodickou pomoc při transformaci původního občanského sdružení na spolek dle nových podmínek občanského zákoníku.

Josef Stryk
Foto: Příklad staničního lístku německé radiostanice DG1RZD potvrzující navázané spojení s naší kolektivkou z dubna letošního roku.

Další článek:
Předchozí článek: