Střípky z atletiky

Střípky z atletiky

15. 10. 2016 Kuřim – čtyřboj, 8- a 12minutovka
Od září 2016 se do dětských tréninkových skupin Atletického klubu Tišnov přihlásilo přes 160 dětí, které zkoušejí základy tělovýchovných a sportovních cvičení. Součástí je i mnoho závodů, zejména v nejbližší Kuřimi a pak v Brně. První možností byl atletický čtyřboj v Kuřimi v neděli 9. října. Zde si naši nejmladší vedli výborně, vítězství si odnesli Kája Lamačová, Jiří Merel, Natálka Mazálková, Ondra Černý, Magda Kundrátová, na „bednu“ se dále vešli Anet Seberová, Radka Mašková, Jakub Marek, Iveta Chromá.
Na vytrvaleckém závodě na 8 minut dále dominovali v kategorii dívky do 7 let Amálie Kundrátová (2. místo, 1 410 m), v minidívkách 8 až 9 let vyhrála Natálka Mazálková (1 694 m), druhá skončila Anet Seberová (1 640 m), 6. Silvie Kundrátová (1 389 m). V chlapcích do 7 let zabojoval Miroslav Motúz (2. místo a 1 502 m), Matyas Sebera (4. místo, 1 341 m), Marek Mazálek (5. místo, 1 295 m). Na 12 minut nebojácně vyběhli a skvěle zabojovali v kategorii mladších žaček Magda Kundrátová (2. místo, 2 600 m) a přípravka chlapci Jakub Marek (4. místo, 2 481 m).

8. 10. 2016 Vokolo príglu
Rok se s rokem sešel a na jeden z nejpopulárnějších běžeckých závodů kolem brněnského moře vyrazila tentokráte čtveřice běžců AK Tišnov. Nespočet dalších Tišnováků, Lomničáků, Drásováků, Hradčaňáků a Čebíňáků jsme pak ještě potkávali na trati. Počasí bylo pro běžce ideální. Příjemné chladno, téměř bezvětří, takže už když jsme přijížděli, dýchla na nás příjemná až prázdninová atmosféra. Nelze tvrdit, že bychom svými výsledky oslnili, ale na druhou stranu jsme rozhodně neselhali a hráli ve více jak dvoutisícovém startovním poli důstojnou roli. Nejrychleji zvládla trať Petra Seberová, která doběhla v čase 1:06:44 na 25. místě kategorie ZA (celkově 442. místo). Potřetí Prígl běžel Jarek Kundrát a podařilo se mu potřetí zlepšit. V čase 1:07:22 doběhl na 112. místě kategorie MB (celkově 472. místo) v novém osobním rekordu. V čase 1:09:38 se na 13. místě v kategorii ZB objevila v cíli Kačka Hanušová (celkově 604. místo). Na 23. místě v kategorii ZB (celkově 912. místo) se blýskla v čase 1:14:33 Danča Vojtová. Všichni běžci AK Tišnov se tak vešli do první poloviny startovního pole, což je pěkné. A důležité je, že jsme si ze závodu odnesli příjemný pocit.

1. 10. 2016 Opava, Mistrovství České republiky žáků
Určitě nezapomenutelná jízda a výsledek, který doslova až čas ocení… Již výhra v trojkolové soutěži Přeboru Jihomoravského kraje byl výsledek, na který družstvo starších žáků AHA Vyškov pracovalo dlouhá léta. Postup na Mistrovství Moravy a Slezska byl tedy suverénní a v šumperském klání tohle družstvo vybojovalo bramborovou medaili, což nebylo zklamání, ba naopak! Čtvrté místo znamenal postup mezi celkem deset super týmů Česka. Za družstvo žáků AHA Vyškov pravidelně nastupovali celou sezónu a důležité body přidávali Filip Drhlík a Filip Misař. Právem se mohou honosit 8. místem v republice mezi opravdovými atletickými giganty a pravidelnými líhněmi nejlepších žákovských atletických talentů v ČR.
25. 9. 2016 Atletický čtyřboj mládeže a Skokanský trojboj družstev O pohár Geodetické kanceláře Souček
Rekordní počet závodníků (celkem 201; 194 dětí v čtyřboji + 7 další trojbojařů) se setkal na tradičním sportovním vyvrcholení Václavských hodů v Tišnově. Velký počet závodníků + sehraný tým pořadatelů a rozhodčích + trpěliví rodiče + vlídné počasí = sice delší, ale úspěšná zatěžkávací zkouška atletického hřiště u ZŠ nám. 28. října.
Ze sportovního hlediska je potěšující velká konkurence oddílů z širokého okolí: Vyškov, Blansko, Brno, Bílovice nad Svitavou, Slavkov, Kuřim, Židlochovice, Šumperk, které vytvářejí domácím tišnovským atletům opravdové zrcadlo jejich výkonnosti a to je dobře. Určitě je potěšující velké množství mladých začínajících závodníků, kteří při pravidelné návštěvě našich čtyřbojů mohou vidět svůj výkonnostní růst. Dobrá zpráva pro Tišnov je, že první cena z tomboly, dort dinosaura z dílny Veroniky Součkové, zůstal v Tišnově v rukou Káji Januszové! Vítězové jednotlivých kategorií jsou Jiří Merel, Pavla Polášková, Zbyněk Navrátil, Lucie Daněčková, Václav Hamšík, Adéla Sigmundová, Matyáš Dankovský, Hana Blažková, Filip Drhlík a Valentýna Peringerová.
Ve skokanském trojboji obhájilo loňské prvenství družstvo zkušených veteránů Slouka, Škvařil a Holoch, následovaní mladíky Filipové Drhlík a Misař a Vojta Dušek. Na třetím místě skončili smělí a obrovskou kuráží oplývající Hanka a Michal Klíčníkovi s Mirkem Floriánem. Na závěr děkujeme sponzorům a partnerům závodu a atletického klubu: město Tišnov, Geodetická kancelář Souček, Vitar s. r. o., ZŠ nám. 28. října a ZŠ Smíškova. Kompletní a podrobné výsledky, včetně bohaté fotogalerie, jsou k nahlédnutí na www.aktisnov.wz.cz/rok2016.htm.

Martin Sebera
Foto: závodníci z Atletického klubu AK Tišnov na závodech v Kuřimi, archiv Martina Sebery

Další článek:
Předchozí článek: