JAK JSME VOLILI DO KRAJSKÉHO ZASTUPITELSTVA 2008–2012

JAK JSME VOLILI DO KRAJSKÉHO ZASTUPITELSTVA 2008–2012

Než se začátkem října vydáme k volebním urnám, připomeneme si ještě jednou, jak se v Tišnově volilo v předcházejících obdobích. V tomto závěrečném pokračování našeho krátkého seriálu se budeme věnovat volbám do 65členného zastupitelstva Jihomoravského kraje v létech 2008 a 2012.
2008
Volby se konaly ve dnech 17. až 18. října 2008 a v našem kraji probíhaly samostatně. Počet kandidujících stran se opět o dvě zvýšil, bylo jich osmnáct, nejvíce v celé republice – KSČM, Evropští demokraté, KDU-ČSL, Nezávislí, Strana zelených, Moravané, ČSNS, Strana zdravého rozumu, SPR-RSČ, Strana důstojného života, Pravý blok, Alternativa 2008, ODS, ČSSD, Folklor i Společnost, Dělnická strana, Konzervativní koalice a Dohoda pro Jižní Moravu. Pětiprocentní hranici překročily pouze čtyři volební strany a poprvé v historii krajských voleb bylo jejich pořadí v Tišnově stejné jako v rámci celého kraje. Zvítězila ČSSD s 34,84 % (v Tišnově dokonce 43,96 %) a získala nejen nejvíce (26) křesel v zastupitelstvu, nýbrž následně i post hejtmana, jímž se stal poprvé Michal Hašek. Druhá KDU-ČSL s 23,89 % (v Tišnově 23,04 %) vybojovala 18 mandátů, třetí ODS 11 (15,88 %, v Tišnově 14,52 %) a čtvrtá KSČM 10 (14,41 %, v Tišnově 10,16 %). Volební účast činila v celém Jihomoravském kraji 41,05 %, v Tišnově byla jako vždy o něco vyšší, tentokrát přesně o čtyři procenta.
Přímo z Tišnova bylo na kandidátkách celkem 12 adeptů, více než polovina z nich ovšem v barvách SPR-RSČ, které skončilo v podstatě beznadějně poslední. Tato strana měla místo 70 možných na své listině pouhých 12 jmen a z toho plných 7 jich bylo tišnovských (1. Miroslav Mrkvička, 5. Jiří Hrazdíra, 6. Květoslava Kučerová, 7. Zuzana Wernerová, 8. Radek Novotný, 9. Lubomír Holíček, 12. Dušan Pulec). Poprvé a zatím naposledy v historii krajských voleb se někdo z Tišnova probojoval až do zastupitelstva – byla to Zuzana Brzobohatá z vítězné ČSSD, která kandidovala na 21. místě své strany. V řadách krajského zastupitelstva sice vydržela po celé volební období, ale protože byla o rok později zvolena i do Evropského parlamentu, zúčastnila se v kraji za ony čtyři roky pouze 19 zasedání z celkového počtu 30. Z Tišnova dále kandidovali za KSČM Libor Moudrý (57.), za Evropské demokraty opět Alena Adamcová (18.), za Stranu zelených Zdeňka Dohnálková (8.) a za ODS Michal Kadlec (25.) Na kandidátce této strany byl na poslední 70. příčce i Karel Souček ml., ale tehdy ještě s bydlištěm v Lomničce.
V Tišnovských novinách věnovaly v čísle 17 vždy celou stránku své volební propagaci tři subjekty: KSČM (s fotografií kandidáta na hejtmana Vojtěcha Adama a heslem „Společně to dokážeme!“), KDU-ČSL (dosavadní hejtman Stanislav Juránek shlížel z fotografie na motto „Směr pro jižní Moravu“) a ODS (na letáčku byl zpodobněn lídr z Brna-venkova Marek Juha, který tvrdil „Jde mi o Tvoji budoucnost, Jižní Moravo!“ – na rozdíl od pana Juránka ovšem s velkým „J“). Pouze čtvrtinu stránky sice zaujímala agitace Strany zelených, ta ale byla zveřejněna dvakrát, poprvé už v čísle 16, kde se zdejší kandidátka Zdeňka Dohnálková prezentovala slovy „Mé téma: Odpady chápu jako cenné suroviny“. Vítězná ČSSD zjevně žádnou reklamní kampaň nepotřebovala, takže pouze v čísle 18 poděkovala svým voličům za podporu.

2012
Dosud poslední krajské volby proběhly opět samostatně v termínu 12. až 13. října 2012. Počet kandidujících stran narostl dokonce na 23: Sdružení nestraníků, Koruna česká, Pravý blok, SPO Zemanovci, Folklor i Společnost, Strana soukromníků ČR, Moravané, Národní socialisté – levice 21. století, Nezávislí, Věci veřejné, KSČM, Suverenita – Blok Jany Bobošíkové, TOP 09 + Starostové, Strana zelených, ČSSD, Republikánská strana, ODS, Strana svobodných občanů, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Konzervativní strana, KDU-ČSL, Nezávislí demokraté a Česká pirátská strana. Prvenství obhájila ČSSD se ziskem 27,01 % hlasů (v Tišnově 29,26 %), která obsadila v zastupitelstvu 23 křesel a získala znovu v osobě Michala Haška i post hejtmana. Jasné postavení levice potvrdila druhá příčka KSČM, která se zlepšila na 18,65 % (16 mandátů), teprve za ní skončily KDU-ČSL s 17,03 % (14), ODS s 9,21 % (7) a těsně se přes pětiprocentní limit dostali i TOP 09 + Starostové s 5,86 % (5). V Tišnově bylo za ČSSD pořadí mírně odlišné: 2. KDU-ČSL (16,50 %), 3. KSČM (16,07 %), 4. ODS (8,74 %), 5. TOP 09 + Starostové (7,28 %) a nad 5 % zde získala i šestá Strana zelených (6,48 %). K volbám se v celém kraji dostavilo 37,76 % oprávněných voličů, v Tišnově 39,56 %.
Na kandidátkách bylo celkem 12 občanů Tišnova. Nejvíce jich nominovala opět Republikánská strana (čtyři z šesti: 1. Miroslav Mrkvička, 3. Lubomír Luskač, 4. Luděk Rašovský, 5. Veronika Čejková), stejný počet Tišnováků byl i na listině Strany zelených (4. Zdeňka Dohnálková, 43. Pavel Brzobohatý, 60. Jan Křehlík, 64. Jitka Srbová). Za ODS kandidovali Michal Kadlec (32.) a Karel Souček ml. (69.), třetí příčku na kandidátce strany SPO Zemanovci zaujímala Magdalena Tomanová, zřejmě jen formálně kandidoval za ČSSD na 39. místě Jan Schneider.
Volební propagace se v Tišnovských novinách objevila pouze v čísle 16. Polovinu stránky zde zaujímali Zemanovci a také ČSSD. Zatímco Magdalena Tomanová s tehdy ještě ne prezidentem Milošem Zemanem vyzývala „Pojďte s námi prosadit vaše zájmy v našem kraji“, sociální demokraté Zdeněk Dufek a Jan Schneider sdělovali, že „250 000 lidí ročně projde naší nemocnicí“, a slibovali „My ji pro vás opravíme!“ Celou stránku novin si pronajala Strana zelených, jejíž volební rutinérka Zdeňka Dohnálková tu společně s Janou Drápalovou vyzývaly „Chcete změnu, volte ženu!“ a zvaly tišnovské občany 2. října odpoledne do informačního stánku na náměstí a od 17 hodin na předvolební diskuzi v kavárně hotelu Květnice.

2016
Tuhle kapitolu napíšete za pár dnů Vy jako voliči. Vybírejte uvážlivě a mějte šťastnou ruku…

Václav Seyfert, redaktor TN
Foto ilustrační



Další článek:
Předchozí článek: