Víkend otevřených zahrad v Lomnici je úspěšně za námi

Víkend otevřených zahrad v Lomnici je úspěšně za námi

V rámci celostátního konání Víkendu otevřených zahrad byla dne 11. června již podruhé uspořádána komentovaná prohlídka zámeckého parku, lesoparku i s obnovenou oranžerií, hrnčírnou a pecí v bývalém zámeckém zahradnictví. Na akci se podílel městys Lomnice, Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Brně, Střední odborné učiliště a Střední odborná škola v Lomnici u Tišnova SČMSD a paní Zdeňka Tousková.
Víkend otevřených zahrad celostátně organizuje Průvodce parkem, o. s., za podpory Národního památkového ústavu ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Svazu zakládání zeleně, partnerem je Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity. Svátek běžně nepřístupných zahrad veřejnosti vznikl ve Velké Británii a probíhá vždy během druhého červnového víkendu. Doc. Ing. Jan Lacina, CSc., provedl sto jedna návštěvníků zámeckým parkem se zajímavými stromy, mezi nimiž vynikají dva památné, a to javor horský a buk lesní červenolistý. V minulém roce byla účast dvaačtyřicet lidí. Dále cesta vedla lesoparkem k obnovenému loveckému pavilonu a k bývalému zámeckému zahradnictví, kde byli návštěvníci informováni Ing. Dagmar Fetterovou o procesu záchrany oranžerie s hrnčírnou a pecí. Tyto stavby byly obnoveny v letech 2011 až 2014 díky financím z Havarijního programu MK ČR, městyse Lomnice, majitelek a sponzorů. V oranžerii v roce 2014 vznikla expozice unikátních zahradních lemovek zde nalezených a dalších zapůjčených ze zámeckých i soukromých objektů. Student Zahradnické fakulty v Lednici Radim Klepárník udělal radost mnoha návštěvníkům podarováním svými výpěstky bylinek.
Děkujeme všem, kteří se akce zúčastnili v tak hojném počtu, a doufáme, že i nadále zůstanou našimi příznivci. Příští akce v Lomnici se uskuteční na Den evropského dědictví v sobotu dne 10. září, bude vás o ní informovat Okrašlovací spolek pro Lomnici a okolí (OSLO). Oranžerie bude zpřístupněna od 13.00 do 18.00 hodin s výkladem.
Zájemci o prohlídku oranžerie se mohou informovat u majitelky paní Z. Touskové na tel. 737 858 537.

Dagmar Fetterová
Foto: Dagmar Fetterová

Další článek:
Předchozí článek: