Canisterapie na ZŠ a SŠ Tišnov

Canisterapie na ZŠ a SŠ Tišnov

Již několik let spolupracujeme s paní Ivanou Rybičkovou a jejím psím týmem, fenkami labradorského retrívra, šestiletou Shery a tříletou Aimee. Během několika let se v rámci canisterapie na naší škole prostřídalo nespočetné množství žáčků, kteří se s tímto skvělým týmem mohli pravidelně setkávat.
A proč tedy canisterapie na naší škole?
V odborné literatuře je canisterapie definována jako terapie, která využívá pozitivního působení psa na zdraví člověka. Klade důraz především na řešení problémů psychologických, citových a sociálněintegračních.
V čem vlastně může pomoci našim žáčkům?
Tak především je to pro děti vhodná motivace k výkonům, umožňuje jim zažít příjemné vjemy, snižuje u dětí agresivitu, zlepšuje socializaci, toleranci, verbální komunikaci a další. U nás probíhá každoročně canisterapie v několika fázích. Nejprve se noví žáci musí s pejskem seznámit. Postupně si na něj zvykají, probíhá dotýkání se psa, hlazení, mazlení se s ním, česání, krmení pamlsky. Dále se zaměřujeme na komunikaci a cílenou hru – vedení psa, skákání, oslovování psa, příkazové povely, cvičení očního kontaktu, aportování a další aktivity. Na základě svých poznatků mohu potvrdit, že metoda canisterapie se dá zakomponovat do všech výukových předmětů prvního stupně základní školy praktické. Je námětem pro mnoho činností, které zpříjemňují a obohacují nejen žáka, ale všechny účastníky canisterapie. Tuto metodu hodnotím jako velmi přínosnou, u některých žáků se projevila větší motivací a zvýšenou koncentrací. Došlo k posílení tolerance a spolupráce v rámci kolektivu třídy. Tato metoda pozitivně působí na vztah žáka ke škole a vzdělávání.
Protože se blíží prázdniny, chtěla bych poděkovat našemu canisterapeutickému týmu, milé paní Rybičkové a fenkám Sherynce a Aimee, za příjemně strávené společné chvíle během celého školního roku, které byly pro všechny zúčastněné žáky velkým zážitkem. Přeji paní Rybičkové hodně trpělivosti a sil v další její práci a těším se na setkání v nadcházejícím školním roce 2016/2017.

Dana Hudečková
Foto: Dana Hudečková

Další článek:
Předchozí článek: