Život a úspěchy pěveckého sboru

Život a úspěchy pěveckého sboru

16. března
Ve středu 16. března bylo před nižším gymnáziem na Riegrově nezvykle rušno. Sbor Gloria Cantate se chystal na svou první letošní soutěž – krajské kolo Gymnasia cantant 2016. Za veselé nálady se autobus řítil do Brna, kde se naším cílem mělo stát Gymnázium Vídeňská. Po náročném dopoledni plném zpívání, zpívání a zase jenom zpívání jsme se konečně dočkali. Porotcům se náš program velice líbil a poslali nás do dalšího kola.
7. dubna
Ve čtvrtek 7. dubna zely mnohé lavice jak žáků vyššího, tak i nižšího gymnázia prázdnotou. Všechny mladé talenty v tu dobu seděly v sále Kulturního centra Semilasso v Brně a tleskaly mladším zpěvákům z dětských sborů. Vlna nadšení z modrožlutých řad se zvedla, když uvaděč ohlásil sbor Jubilate. Naši mladší spolužáci se po skvělém výkonu umístili v krásném stříbrném pásmu. Starší sbor Gloria Cantate také zabodoval, i když se zde účastnil jen nesoutěžně. Porotci se usnesli, že náš sbor bude pozván jakožto nesoutěžní těleso do celostátního kola soutěže Opava cantat 2016, která se bude konat v listopadu tohoto roku.
10. dubna
Asi byste čekali, že v neděli před školou nepotkáte ani živáčka. Neděle 10. dubna byla v tomto ale výjimečná. Před gymnáziem postával dav skoro čtyřiceti zpěváků netrpělivě čekajících na autobus, který je měl odvézt do Prahy, na soutěž Zahrada písní. Když jsme o půl desáté zastavili u restaurace a bylo nám řečeno, že nás nyní čeká polední přestávka na oběd, řekli jsme si, že větší překvapení nás už nečeká. Jak jsme se ale mýlili! Když jsme po vystoupení obou našich sborů seděli v sále a nervózně očekávali vyhlášení, ani se nám nesnilo o takovém úspěchu. Vlna potlesku po vyhlášení zlatého pásma pro Jubilate nebyla nic proti jekotu, který jsme spustili, když jsme slyšeli, že Gloria Cantate se kromě umístění ve zlatém pásmu stala i jedním z laureátů na absolutního vítěze celé třídenní soutěže. S úsměvy na rtech jsme proto opouštěli Prahu a hrdi na sebe a své hlasy jsme se vraceli domů.
21. až 23. dubna
Od sbíječek ke zlatu
Od 21. do 23. dubna měl sbor Gloria Cantate prodloužený víkend. Stalo se tak kvůli celostátnímu kolu soutěže Gymnasia cantant, v jehož krajském kole jsme zazářili o měsíc dříve. Ve čtvrtek nás čekalo pouze vybalování, ateliéry, ve kterých jsme nacvičovali společnou píseň, a večerní koncert v Židenicích, jenž nesl název Sbory sborům. Naše uskupení zde zazpívalo známou melodii The Pink Panther a u ostatních sborů mělo velký úspěch. Druhý den byl soutěžní, všechna tělesa předvedla v kostele U Milosrdných bratří nacvičený repertoár a poslouchala své kamarády z jiných sborů. Ten náš přišel na řadu jako první po přestávce. Dobrá myšlenka pořadatelů perfektně vyvětrat místnost konventu po první části soutěže byla nakonec pro naše vystoupení kontraproduktivní. Zapomněli totiž zavřít protilehlá okna, a tak jsme místo tónů, které nám naše paní sbormistryně dávala z akustické ladičky, slyšeli sbíječky, tramvaje a sekačky z ulice Vídeňská. Aby toho nebylo málo, až do poloviny našeho vystoupení se nám děvčatům díky průvanu nadzvedávaly šaty, což dvakrát na uvolněném pocitu ze zpívání nepřidalo. Nicméně jsme podali nejlepší výkon, kterého jsme byli po náročných zkouškách a pěveckých soustředěních schopni.
Po soutěžní přehlídce následovaly opět ateliéry a dále připravený program v klubu Omega. V první části večera vystoupily jednotlivé sbory, které si připravily písně, jež chtěly předvést ostatním. Náš sbor večer otevíral písní Super Trouper od ABBY, za kterou sklidil velký potlesk. Nutno říci, že to z velké části bylo díky mužské polovině našeho sboru, jež se místo zpěvu nakrucovala v popředí a dostávala do kolen hlavně zástupkyně něžného pohlaví sedící v sále. Další den ráno jsme se tramvajemi dopravili na náměstí Svobody, kde jsme pod taktovkou pana Ocetka odzpívali společné písně. Brnem se tak ráno rozléhal zvuk asi pěti set hlasů zpívajících píseň Jede Kudrna a znělku soutěže Gymnasia cantant. Nasedli jsme opět do „šalin“ a vylodili se před Semilassem, kde se mělo konat slavnostní zakončení celé soutěže spojené s vyhlášením výsledků. V silné konkurenci získala Gloria Cantate zlaté pásmo a navíc zvláštní cenu poroty za nejlepší mužské hlasy. Jak říká naše paní sbormistryně Mgr. Petra Glosr Cvrkalová, pro náš sbor je toto veliký úspěch, jelikož jsme se stali jedním ze čtyř nejlepších gymnaziálních sborů v České republice.
Tereza Sýsová, studentka Gymnázia Tišnov
Foto ilustrační

Hlavním sponzorem webové verze pro Červen 2016:

Další článek:
Předchozí článek: