V Deblíně se piknikovalo

V Deblíně se piknikovalo

ZŠ a MŠ Deblín, 14. května 2016 – káva, čaj, voňavé bábovky z domácích vajec, pomazánky, uzené maso, doma pečené chleby. Takové dobroty posnídala zhruba padesátka lidí, kteří se v sobotu sešli na společném pikniku v prostorách ZŠ a MŠ Deblín. Dali tak najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně plodiny pěstuje. Piknik s názvem Férová snídaně NaZemi proběhl v Deblíně už potřetí. Městys se tak přidal k dalším 159 místům v České republice, kde se piknikový happening pořádal. Akce probíhá tradičně na Světový den pro fair trade, který připadá na druhou květnovou sobotu.
I přes ranní déšť, a tedy přesunutí snídaně ze školní zahrady do prostor školy, byla atmosféra příjemná. Pro malé děti byl zařízen dětský koutek, o který se postarali dobrovolníci z řad žáků deváté třídy ZŠ. Proběhl také fairtradový kvíz o tři fairtradové čokolády.
Co je fair trade?
Fair trade je způsob obchodu, který dává drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům
ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, dává tak přednost takovým, za nimiž nestojí zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky či devastace životního prostředí.
Petra Stupňová
Autor fotografie: Petra Stupňová

Hlavním sponzorem webové verze pro Červen 2016:

Další článek:
Předchozí článek: