Čáp černý – tajemný a skrytý obyvatel lesů

Čáp černý – tajemný a skrytý obyvatel lesů

Ještě před dvaceti až třiceti lety jsem považoval tohoto exotického čápa u nás za téměř vyhynulého. Dnes se s tímto ptákem setkávám od jara do konce léta celkem pravidelně při muškaření na řece Svratce nebo Loučce. Přilétá nízko nad řekou, nejčastěji brzy ráno nebo za soumraku, za deštivého počasí i přes den. Nejoblíbenější potravou čápa černého jsou malé rybky, které loví v tůňkách. Pomalu se jimi brodí nebo trpělivě číhá na místě a rybu harpunuje svým dlouhým červeným zobákem. Při lovu nepohrdne ani žábou, menším hadem, hlodavcem nebo tučnějším hmyzem.
Čáp černý je velmi zajímavým příbuzným čápa bílého. Nespatříte ho však na komíně. Když budete mít hodně štěstí a půjdete velmi opatrně, tak na něj narazíte při procházce hlubokým lesem. Je to čáp samotář a ke hnízdění potřebuje klid. Mohutné hnízdo si staví uvnitř korun vysokých stromů, někdy však využívá také stará hnízda dravců, která si dostaví. Hnízdí od dubna do srpna jedenkrát ročně. Samička naklade postupně tři až pět slabě nazelenalých vajíček, která rodiče zahřívají po dobu třiceti až pětačtyřiceti dní. Oba ptáci mláďata krmí další dva měsíce. Mladí čápi pohlavně dospívají nejdříve ve třech letech a v příznivých životních podmínkách se dožívají až patnácti roků.
Naši čápi černí jsou tažní ptáci, přelétají obvykle přes Turecko a Blízký východ do střední nebo východní oblasti rovníkové Afriky. Čápi ze západních Čech míří do Afriky většinou přes Gibraltar. Za den uletí sto až tři sta kilometrů. Táhnou vždy jednotlivě, nikdy ne v hejnech nebo ve formacích. Proto je tak dlouhá cesta pro jednotlivé ptáky velmi obtížná. Na základě posledního sčítání se odhaduje, že na našem území hnízdí zhruba tři sta až pět set párů těchto zajímavých a vzácných ptáků.

Bohumil Kabeš
Autor fotografie: Bohumil Kabeš

Hlavním sponzorem webové verze zpravodaje pro Květen 2016:prostor pro inzerci

Další článek:
Předchozí článek: